StoryEditor

Za alkohol a cigarety sa bude od januára platiť viac

28.10.2005, 10:58
Autor:
TASRTASR

Škatuľka lacnejších cigariet bude od januára drahšia o približne 7 korún a luxusnejšie značky zdražejú o 9 až 10 korún. Vyplýva to z novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú dnes poslanci schválili.
V rámci tohto zákona sa novelizoval aj zákon o spotrebnej dani z liehu, v ktorom ustanovili základnú sadzbu dane na 28 300 Sk/hl a zníženú sadzbu dane na 14 150 Sk/hl. V praxi to bude znamenať, že 0,7 l fľaša 40-% alkoholu od januára zdražie o 9 korún. Odhaduje sa, že do štátneho rozpočtu na základe tohto zvýšenia pritečie 580 miliónov Sk.
Parlament schválil zákon o prírodných liečivých vodách, prírodných liečebných kúpeľoch, kúpeľných miestach a prírodných minerálnych vodách. Zákonom sa zriaďuje Štátna kúpeľná komisia, ktorá bude rozhodovať o uznaní a využívaní prírodných liečivých a minerálnych vôd a ktorá bude vláde predkladať návrh na uznanie kúpeľného miesta a jeho zrušenie. Členov kúpeľnej komisie bude menovať minister zdravotníctva. Právna norma ďalej upravuje vzťahy súvisiace s uznaním a povolením využívať prírodné liečivé a minerálne zdroje a liečebné kúpele.
Z rezortu zdravotníctva tiež snemovňa odobrila novelu o ochrane zdravia ľudí, ktorá má doplniť kompetencie Úradu verejného zdravotníctva o informačné povinnosti voči Európskej komisii a ostatným členským štátom Európskej únie v oblasti kozmetických výrobkov.
Poslanci prelomili prezidentovo veto a opätovne schválil zákon o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia. Pri hlasovaní neakceptovali jeho pripomienku a nevypustili z právnej úpravy ustanovenie o možnosti vykonávať kontrolu limitov znečistenia odpadových vôd neakreditovanými laboratóriami do konca roka 2006. Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Ladislav Pittner dnes na pôde parlamentu vylúčil, že by tajná služba odpočúvala maďarský konzulát v Košiciach. Bolo to počas rozpravy k správe Výboru NR SR na kontrolu použitia informačných technických prostriedkov v uplynulom roku, ktorú poslanci zobrali na vedomie.
Negatívne stanovisko mali zákonodarcovia k novele Trestného zákona, podľa ktorej odloženie novorodenca do takzvaného Hniezda záchrany nemalo byť trestným činom. Znamená to, že od 1. januára budúceho roku bude odloženie dieťaťa na mieste, kde mu nehrozí nebezpečenstvo, trestný čin. Páchateľovi za tento čin hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.
Rovnaký názor mali poslanci aj na dva opozičné zákony, ktorými sa mala zakázať privatizácia strategických podnikov, vrátane Slovenských elektrární a Železníc SR CARGO.
Do druhého čítania poslanci postúpili novelu Občianskeho zákonníka Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD). Súd podľa novely bude mať povinnosť rozhodnúť v prípadoch, že občan nemôže využívať svoj majetok, pretože je obklopený cudzími pozemkami, nemá k nemu prístup a majitelia okolitých pozemkov nechcú dať súhlas na prechod cez ich územie.
Neúspešným hlasovaním o kandidátovi na post sudcu Ústavného súdu SR, pri ktorom sa neprezentoval dostatočný počet poslancov, skončil dnes tretí deň 51. schôdze NR SR. Predseda parlamentu Pavol Hrušovský prerušil rokovanie a schôdza NR SR bude pokračovať v piatok o 9.00 hod.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:58