StoryEditor

Externým prvákom a druhákom hrozí spoplatnenie štúdia

20.04.2007, 18:26
Autor:
TASRTASR

Súčasným externým študentom prvého a druhého ročníka vysokých škôl (VŠ) podľa Demokratického fóra mladých (DFM) reálne hrozí spoplatnenie štúdia po získaní bakalárskeho titulu v štúdiu na magisterskom stupni.
DFM preto upozorňuje na prechodné ustanovenie novely vysokoškolského zákona, ktorú vláda schválila v stredu. Podľa neho totiž nerieši otázku poplatkov pre niektoré ročníky externého štúdia. Fórum vidí hlavný problém v nejasnej definícii školného pre novoprijatých študentov externej formy. Tvrdí, že ak budú chcieť terajší prváci a druháci pokračovať po získaní bakalárskeho titulu v štúdiu na magisterskom stupni, musia nevyhnutne podať prihlášku a po úspešnom absolvovaní prijímacích skúšok sa stanú novoprijatými študentmi. Na nich by sa mal už vzťahovať nový právny režim a teda aj platenie školného. "Je nespravodlivé, aby sa na polceste zmenili značnej časti vysokoškolákov pravidlá hry," píše sa v stanovisku DFM.
Organizácia v zásade súhlasí s vládou schváleným znením novely zákona o vysokých školách a stotožňuje sa so základnou myšlienkou navrhovanej právnej úpravy smerujúcej k zvýšeniu kvality vzdelávania na vysokých školách. "Bolo by preto nešťastím deformovať spoločensky prínosnú legislatívu len kvôli niekoľkým paragrafom v zákone," vyjadrilo sa DFM.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:46