StoryEditor

Na dokončenie SND 400 miliónov

29.11.2005, 16:11
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo kultúry by v budúcom roku malo hospodáriť s 4,6 miliardami korún, čo je podľa ministra kultúry Františka Tótha o asi miliardu viac ako vlani. Na dokončenie novostavby SND by malo ísť z budúcoročného rozpočtu ministerstva kultúry 400 miliónov korún.

Na dokončenie novostavby SND by malo ísť z budúcoročného rozpočtu ministerstva kultúry (MK) 400 miliónov korún. Dnes tento návrh schválil parlamentný výbor pre vzdelanie a kultúru.
MK by malo mať v budúcom roku 4,6 miliardy korún, čo je podľa ministra kultúry Františka Tótha o asi miliardu viac ako vlani. Tóth nárast oceňuje, prejaví sa to napríklad v grantovej podpore pre neštátne organizácie. Tie sa budú môcť uchádzať o približne 740 miliónov korún, ďalších asi 880 miliónov si vyžiada financovanie cirkví.
Rezort kultúry sa zameria aj na zvyšovanie návštevnosti múzeí, galérií a ďalších kultúrnych zariadení. Inštitúcie, ktoré zvýšia svoju aktivitu, budú môcť od MK získať viac finančných prostriedkov, napríklad na lepšie platy zamestnancov. Rezort uvažuje aj o spustení systému takzvaných kultúrnych poukazov. Prostredníctvom nich by deti a mládež od 6 do 18 rokov mohli raz alebo dvakrát navštíviť hrad či divadlo. Tóth inicioval spustenie podobného projektu školských poukazov ešte ako štátny tajomník ministerstva školstva.
Poslanci sa zaujímali aj o medializovaný problém financovania zahraničného vysielania Slovenského rozhlasu (SRo) známeho pod skratkou RSI. Verejnoprávny rozhlas nemá podľa jeho vedenia na prevádzku vysielania zdroje, pretože tie by mal poskytnúť štát. Potvrdili to aj právne analýzy, nešpecifikujú však sumu. SRo vyčíslil ročné náklady na asi 50 miliónov korún. Minister Tóth na rokovaní výboru konštatoval, že v tejto chvíli nie je jasné, či štát poskytne 36,5 milióna alebo inú sumu. Svoju povinnosť si však podľa neho určite splní. Rezervy však vidí aj v hospodárení samotného SRo a tie by podľa neho mal odstrániť nový riaditeľ. Poslanec Smeru-SD Dušan Čaplovič žiadal, aby bolo vysielanie RSI v budúcnosti zohľadnené v rozpočte ministerstva zahraničných vecí, pretože to súvisí s jeho činnosťou.
Členovia výboru by taktiež privítali v rozpočte viac peňazí na granty pre zahraničných Slovákov a väčšiu prepojenosť rezortu kultúry s rezortom školstva pri celoživotnom vzdelávaní.

01 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trhom kraľuje neistota
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 08:02