StoryEditor

Bývalý šéf daňového úradu v Košiciach spôsobil štátu škodu 416 miliónov Sk

18.08.2005, 13:50
Autor:
TASRTASR

Bývalý riaditeľ daňového úradu Košice IV. Igor G. spôsobil štátu škodu vo výške 416,5 milióna korún. Z titulu svojej funkcie súhlasil so súdnym vyrovnaním dlhu spoločnosti Frucona Košice, ktorý mala za rok 2004 v sume 640 miliónov korún voči daňovému úradu, len vo výške 35 percent. Informoval o tom dnes minister vnútra Vladimír Palko.
Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii navrhol obžalovať Igora G. z trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.
Daňový úrad pohľadávku v sume 640 miliónov korún od firmy Frucona vymáhal vo vyrovnacom konaní na košickom krajskom súde. Pred súdom zastupoval daňový úrad poverený pracovník. Igor G. ako šéf daňového úradu mu nariadil, aby na pojednávaní na krajskom súde súhlasil s ponukou na vyrovnanie dlhu v sume 35 percent. "Riaditeľ daňového úradu Igor G. vydaním takéhoto pokynu nechránil záujem štátu v daňovom konaní. Ako verejný činiteľ si Igor G. nesplnil povinnosť vyplývajúcu z jeho právomoci a konal v rozpore so zákonom o správe daní a poplatkov," uviedol minister Palko. Dodal, že Igor G. tiež vedome porušil pokyn generálnej riaditeľky Daňového úradu SR vydaný v prípade tohto vyrovnacieho konania. Znemožnil tak vymáhanie zvyšku pohľadávky vo výške 416,5 milióna korún.
Polícia začala prípad vyšetrovať na podnet Daňového riaditeľstva SR. Úrad boja proti korupcii v týchto dňoch ukončil vyšetrovanie návrhom na podanie obžaloby prokurátorovi. Igor G. je stíhaný na slobode, hrozí mu trest odňatia slobody na tri až desať rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 07:22