StoryEditor

Parlament schválil novelu zákona o zdravotných poisťovniach

30.06.2005, 16:11
Autor:
TASRTASR

ákon o zdravotných poisťovniach (ZP), ktorý dnes schválilo plénum parlamentu, bližšie konkretizuje postup pri vytváraní zoznamov poistencov čakajúcich na poskytnutie zdravotnej starostlivosti. Bola to druhá novela uvedeného zákona z dielne rezortu zdravotníctva.
ZP bude povinná vytvoriť nielen zoznam čakajúcich na vhodný orgán, tkanivo, bunky na účely transplantácie, ale aj technické rezervy na úhradu za ZS. Tie sa budú môcť použiť výhradne na takýto účel. Zo zákona vyplýva, že všeobecne záväzný právny predpis, ktorý ustanoví podrobnosti o vytváraní a používaní zoznamov, technických rezerv, vydá MZ SR.
ZP nesmie zaradiť do zoznamu poistenca, ktorého zdravotný stav spĺňa kritéria na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Napokon Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sa umožní ukladať pokuty alebo zákaz výkonu zdravotníckeho povolania, ak zistí pri výkone dohľadu, že zdravotná starostlivosť nebola poskytnutá správne. Na základe uvedeného zákona ÚDZS bude môcť uzatvárať so strednými aj vysokými školami dohody, a tak vytvoriť podmienky pre účasť študentov medicíny na pitvách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:51