StoryEditor

Kukan: SR podporuje vstup Bulharska a Rumunska do EÚ k 1. januáru 2007

10.05.2006, 19:19
Autor:
TASRTASR

Slovensko podporuje vstup Bulharska a Rumunska do Európskej únie k stanovenému termínu 1. januára 2007. Minister zahraničných vecí Eduard Kukan to dnes uviedol v súvislosti s úvahami o možnom odklade členstva dvoch balkánskych krajín kvôli ich nedostatočnej pripravenosti. Podľa hlasov zvnútra únie sa Sofii a Bukurešti najviac vytýka nedostatočný pokrok pri potláčaní korupcie a organizovaného zločinu.
"Čakáme na správu Európskej komisie, ktorá bude obsahovať odporúčania, chceme však podporiť Bulharsko a Rumunsko. Samozrejme, že veľmi seriózne zvážime definitívny text správy komisie, ale ak sa bude dať, aj vtedy budeme argumentovať pre to, aby sa stali členmi EÚ od 1. januára budúceho roku," povedal Kukan pre TASR. Členstvom Bulharska a Rumunska sa bude zaoberať júnový summit EÚ. Prístupová zmluva dáva únii pritom možnosť odložiť ich vstup o jeden rok.
Podľa členky zahraničného výboru Európskeho parlamentu Moniky Beňovej sa veľa diskutuje o odložení termínu vstupu s tým, či to má byť koniec roku 2007 alebo 1. január 2008. "Ak krajina nebude pripravená koncom roka 2007, tak nič dôležité už do začiatku roka 2008 sa v tej krajine nemôže udiať, takže, ak existujú nejaké technicko-administratívne problémy, ktoré so samotným začlenením Bulharska a Rumunska sú, treba to podľa mňa otvorene a férovo povedať a nič dramatického sa potom nestane," povedala pre novinárov.
Situácia v procese prípravy na členstvo oboch krajín sa podľa Beňovej zmenila v tom, že kým v minulosti bolo lídrom Bulharsko, v súčasnosti sa táto pozícia mení v prospech Rumunska a "Bulharsko sa dostáva do určitej defenzívy".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:59