StoryEditor

Rezort vnútra uvažuje o vytvorení volebného kódexu

26.12.2006, 06:50
Autor:
SITASITA

Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré organizačno-technicky zabezpečuje všetky voľby a referendum v SR, v blízkej budúcnosti uvažuje o vytvorení tzv. volebného kódexu, ktorý by jednotne upravoval pravidlá volieb. Ako ďalej agentúru SITA informovala Alena Koišová z komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra, v tejto súvislosti sa už uskutočnili pracovné stretnutia so zástupcami tretieho sektora, so združeniami Občianske oko, Občan a demokracia a ďalšími. "Pred prijatím volebného kódexu však treba postupne zjednotiť inštitúty vo všetkých zákonoch, ktoré upravujú voľby a referendum na Slovensku -- teda kritériá volebného práva, kreovanie volebných komisií a podobne," konštatovala Koišová. Ako dodala, jedným z takýchto inštitútov je aj volebné moratórium -- či bude postupne zrušené pre všetky voľby, ktoré sa konajú na Slovensku, to je otázka politického rozhodnutia.
Podľa Petra Novotného z Občianskeho oka, Občianske oko víta iniciatívu MV SR zjednotiť a zladiť procedúry pri rôznych druhoch volieb a referend a ponúka ministerstvu odbornú spoluprácu pri takomto legislatívnom úsilí. Ako v reakcii pre agentúru SITA ďalej uviedol Novotný, pri zjednocovaní volebnej legislatívy treba zužitkovať zistenia a odporúčania volebných pozorovateľov i poznatky z medzinárodnej praxe volebného procesu a organizovať verejnú diskusiu za účasti domácich a zahraničných odborníkov. Organizácie ako Občianske oko a MEMO 98 sa dlhodobo venujú volebnej legislatíve a spolupracujú s expertmi z Benátskej komisie Rady Európy či pozorovateľskými misiami Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE-ODIHR), pripomína Novotný. Zároveň dodal, že načasovanie prípravy návrhu zákona, verejnej
diskusie a schvaľovania volebného kódexu v parlamente by sa malo konať v budúcom roku, aby sa zabezpečil dostatočný časový predstih pred najbližšími voľbami prezidenta v roku 2009.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 11:17