StoryEditor

Ak Kukan nepredloží vláde zmluvu o výhrade svedomia, KDH odchádza z koalície

04.02.2006, 16:37
Autor:
TASRTASR

Ak nedôjde k predloženiu a schváleniu zmlúv o výhrade vo svedomí na najbližšom rokovaní vlády, KDH odíde z vládnej koalície.
Pred novinármi to vyhlásil predseda KDH Pavol Hrušovský. Tento postoj oznámil v pondelok Hrušovský premiérovi a predsedovi SDKÚ Mikulášovi Dzurindovi.
"Nič iné nechceme, len trvať na splnení všetkých programových cieľov, ktoré si vládna koalícia v tomto volebnom období dala. O tom, čo ako predseda parlamentu urobím v prípade, ak nebudú splnené podmienky KDH, budem informovať po tom, ako k tejto skutočnosti príde," vyhlásil pred novinármi Hrušovský. Tvrdí, že teraz je rozhodnutie na SDKÚ a kresťanskí demokrati nevyvíjajú žiadny nátlak. "Toto je naše slobodné a dobrovoľné rozhodnutie. Počkáme si na výsledok Prezídia SDKÚ v pondelok," doplnil predseda hnutia.
Podpredseda KDH Daniel Lipšic opätovne zopakoval, že zmluva nie je samovykonateľná a "netreba meniť žiadny zákon". Ako dodal, dnes už výhradu vo svedomí upravujú viaceré právne normy a možno ju už uplatniť napríklad v ozbrojených silách či zdravotníctve alebo dodatkami k pracovným zmluvám.
KDH má vo vláde podľa Koaličnej zmluvy tri ministerské posty - spravodlivosti, vnútra a školstva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 12:08