StoryEditor

Kašického popularita napriek Novákom rastie

20.03.2007, 23:00
Po tragickej explózii vo vojenských opravovniach v Novákoch stúpla popularita ministra obrany Františka Kašického. Takýto paradox vyplýva z najnovšieho prieskumu Ústavu pre výskum verejnej mienky.

Po tragickej explózii vo vojenských opravovniach v Novákoch stúpla popularita ministra obrany Františka Kašického (nominant Smeru-SD). Takýto paradox vyplýva z najnovšieho prieskumu Ústavu pre výskum verejnej mienky. Kašický, ktorého meno v doterajších rebríčkoch dôveryhodnosti nefigurovalo, "vyskočil" v marci rovno na 12. miesto - takmer s tromi percentami je na úrovni lídra KDH Pavla Hrušovského a podpredsedu parlamentu Viliama Vetešku (ĽS-HZDS). Dokonca je dnes po premiérovi Robertovi Ficovi a ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi tretím najdôveryhodnejším zástupcom Smeru - preskočil aj europoslankyňu Moniku Beňovú. Podľa politológa Pavla Marchevského ľudia ocenili Kašického kroky po nováckej tragédii. "U ľudí zarezonovalo tiež to, že vyvodil osobnú zodpovednosť a verejne ponúkol funkciu."
Podobný jav nastal podľa neho aj vlani po páde lietadla AN-24, pri ktorom zahynulo 42 vojakov. Postup vtedajšieho ministra obrany Juraja Lišku (SDKÚ-DS), ktorý rezignoval, sa krátkodobo odrazil na raste jeho dôveryhodnosti medzi občanmi. "Jednoznačne to súviselo s tragédiou, pretože s odstupom času Liškove čísla klesli na pôvodnú úroveň pod jedno percento."
Podľa Marchevského bolo len otázkou času, kedy sa Kašický dostane do popredia a tragédia jeho presadenia sa na mediálnej scéne len urýchlila. "Jeho komunikačné zručnosti sú veľmi dobré, predpokladám, že vo funkcii bude dlho a bude sa držať na popredných miestach." Minister obrany však podľa slov svojho hovorcu Vladimíra Gemelu prieskumy nekomentuje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 02:09