StoryEditor

Ani jedného nového člena vlády neevidovala ŠtB ako aktívnych spolupracovníkov

03.07.2006, 17:01
Autor:
TASRTASR

Ani jeden člen novej slovenskej vlády, ktorú dnes predstavil predseda víťaznej strany Smer-SD Robert Fico, nie je vedený ako aktívny spolupracovník komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Rovnakú bilanciu má odchádzajúca exekutíva Mikuláša Dzurindu.
Rovnako ani jeden zo 150 novozvolených poslancov nie je vedený ako aktívny spolupracovník komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB).
V predchádzajúcom parlamente však vyvolalo zverejnenie zväzkov ŠtB rozporuplné reakcie. Najvehementnejšie sa obhajoby svojho mena domáhal bývalý poslanec Jozef Banáš (ANO, neskôr SDKÚ-DS), ktorý vo zväzkoch figuroval ako agent s krycím menom Lotos. Banáš predložil viacero legislatívnych návrhov, aby mohol dokázať, že jeho podpis vo zväzkoch je falošný.
Ako agenta s krycím menom Fyzik ŠtB evidovala aj exposlanca SMK a dnešného poslanca Európskeho parlamentu Árpáda Duku-Zólyomiho. Ten sa vzápätí vzdal straníckych funkcií v SMK.
Vo zväzkoch sa ako agent s krycím menom Nora nachádzal aj bývalý poslanec za KSS Karol Fajnor. Z postu štátneho tajomníka ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja abdikoval po zverejnení zväzkov ŠtB Ján Hurný (SDKÚ), ktorý v nich figuroval ako agent s krycími menami Spevák a Asistent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 03:03