StoryEditor

STV dostala pokutu 1,8 milióna, Markíza 1,6 milióna

22.06.2005, 11:50
Autor:
TASRTASR

Mastné" pokuty dnes rozdávala Rada pre vysielanie a retransmisiu. Viaceré pokuty za spolu 1,8 milióna zinkasovala Slovenská televízia (STV) za porušenie zákona v SuperStar a ďalších reláciách, Markíza dostala súhrnnú pokutu vo výške 1,6 milióna za Mojsejovcov.
STV má zaplatiť tri polmiliónové pokuty za zaradenie reklamy počas programu Slovensko hľadá SuperStar v silvestrovskom vydaní a 21. a 28 januára. STV už dávnejšie dostala tri polmiliónové pokuty za SuperStar a hrozia jej aj ďalšie, pretože rada preveruje všetky vydania relácie i súvisiace relácie. Podľa riaditeľa kancelárie rady Andreja Holáka je teoreticky možné, že v budúcnosti STV zinkasuje aj väčšie pokuty za SuperStar. Neprestala totiž s predeľovaním relácie reklamou ani po tom, čo bolo známe odmietavé stanovisko rady k tomu. Za tú istú chybu dnes rada pokutovala sumou 100 tisíc programy Pošta pre teba a Extra, 60 tisíc zaplatí STV za nedodržanie systému označovania v Simpsonovcoch a 50 tisíc nesprávne označenie sponzora v Štúdiu futbal 8. septembra 2004. Rada tiež začala správne konanie voči STV pre neodvysielanie oznamu o porušení zákona, čo jej uložila.
Markíza opäť zaplatí za porušenie paragrafu o ochrane ľudskej dôstojnosti a ľudskosti a ochrane maloletých v relácii Mojsejovci z 13. marca. Predtým dostala za Mojsejovcov dvojmiliónovú pokutu, dnes o 400 tisíc menej. Podľa Holáka už totiž v relácii z 13. marca neboli scény reálneho násilia, ako to bolo v Mojsejovcoch z 20. marca. Okrem toho začala rada správne konanie voči TV Markíza pre možné nedodržanie ochrany ľudskej dôstojnosti a ľudskosti a ochrany maloletých v programe Mojsejovci Hotline z 20. apríla. Rada tiež Markízu upozornila na porušenie zákona v Televíznych novinách 10. decembra 2004. Zákon káže, aby bolo spravodajstvo objektívne a nestranné. TV Markíza tiež bola upozornená na porušenie zákona v tom, že prekročila reklamný čas 22. februára 2005. Najmenšiu pokutu dostala dnes TV JOJ, a to 50 tisíc korún za nesprávne označenie podľa systému označovania programu Dievča za milión zo 4. decembra 2004. TV JOJ tiež dostala sankciu upozornenie na porušenie zákona za porušenie objektívnosti a nestrannosti spravodajských programov v Novinách z 30. septembra 2004.
Rada dnes na porušenie zákona upozornila aj Rádio Fajn, na nedodržanie objektívnosti a nestrannosti spravodajských programov vo Fajnžurnále z 2. decembra 2004. Rádio tiež musí odvysielať oznam o porušení zákona. Odňatie licencie hrozí spoločnosti Milan Janovec RTV, ktorá už od novembra nevysiela. Licenciu rada podľa zákona môže odobrať, keď na nej používateľ súvisle nevysiela 30 dní.

him pa

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 03:08