StoryEditor

Takmer 90 percent nevidiacich na Slovesnku neovláda Braillovo písmo

09.06.2007, 18:10
Autor:
TASRTASR

Desať súťažiacich si dnes v Nitre zmeralo svoje schopnosti v regionálnej súťaži v čítaní a písaní Braillovým písmom. Víťazi jednotlivých kategórií postúpili do celoslovenského finále, ktoré sa uskutoční na jeseň v Bratislave.
Podľa slov podpredsedu Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Jozefa Zbraneka chce únia aj týmto spôsobom motivovať ľudí, ktorí prišli o zrak, aby sa naučili Braillovo písmo. Problémom nevidiacich je vysoká negramotnosť, ktorá podľa Zbranekovho odhadu dosahuje až 90 percent. V súčasnosti ovláda Braillovo písmo na Slovensku maximálne 500 ľudí.
Súťaž v čítaní textu na čas bola rozdelená do dvoch kategórií. Prvú tvorili nevidiaci, ktorí sa ako nevidomí narodili a Braillovo písmo ovládajú od detstva. V druhej kategórii boli ľudia, ktorí prišli o zrak v dospelosti v dôsledku choroby či úrazu. Podľa Zbraneka ľudia zaradení do druhej kategórie sa učia ťažšie Braillovo písmo, čítajú pomalšie. Objektívnym dôvodom je skutočnosť, že väčšina z nich už má zníženú citlivosť hmatu.
V písaní textu na špeciálnom písacom stroji pre nevidomých súťažili všetci v jednej kategórii. Najlepší súťažiaci dokážu napísať za minútu približne 180 až 200 úderov.
Braillovo písmo je spôsob zápisu textu umožňujúci čítanie hmatom. Ako 15-ročný ho vytvoril v roku 1824 francúzsky učiteľ Louis Braille, ktorý následkom nehody oslepol v detstve. Inšpiroval sa tajnou vojenskou abecedou určenou na čítanie za tmy. Prvá kniha v Braillovom písme vyšla v roku 1829, nebol však o ňu veľký záujem. Počas života svojho autora sa písmo medzi nevidomými nerozšírilo. Až v roku 1854, dva roky po smrti Brailleho, oficiálne prijala písmo parížska škola pre slepcov. svl vs

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 04:23