StoryEditor

Fico: V politike nejde o žiadne hodnoty, ale o záujmy a moc

04.06.2007, 08:24
Autor:
SITASITA

V politike, ani európskej, nejde podľa slovenského premiéra Roberta Fica o hodnoty. Preto očakáva na júnovom rokovaní o európskej ústavnej zmluve čokoľvek. "V politike, a najmä v medzinárodnej politike, nejde o žiadne hodnoty, ale vždy ide o záujmy, ekonomiku a moc," vyhlásil Fico na tlačovej besede po rokovaní so slovinským premiérom Janezom Janšom.
Obe krajiny podporujú terajšiu európsku ústavu a snahu Nemecka presadiť jej prijatie. Fico zároveň odkázal Poliakom, ktorí chcú viac hlasov pri rozhodovaní kvalifikovanou väčšinou, že Slovensko ich nepodporí. "Nebudeme podporovať také zmeny, ktoré by mali smerovať k zvýhodneniu jednej alebo dvoch krajín na úkor iných," povedal.
Ako dopadne júnový samit Európskej únie, ktorý má prijať "cestovnú mapu" pre prijatie euroústavy alebo inej inštitucionálnej zmluvy, si netrúfol predpovedať ani Janez Janša. Aktivity okolo zmluvy budú pokračovať do 20. júna, preto ťažko predvídať, ako summit dopadne. Slovinsko nechce kompromis za každú cenu, ale taký, ktorý umožní Európe krok vpred. "Som optimistom. Dúfam, že do júna sa nájde riešenie," dodal slovinský premiér.
Premiéri podporili budúce členstvo krajín bývalej Juhoslávie v únii. Zhodli sa, že ak sa bude únia rozširovať, malo by to byť o štáty západného Balkánu. Rovnako označili za neprípustné posunutie termínu rozšírenia schengenského priestoru, kam má Slovensko a Slovinsko vstúpiť 1. januára 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 16:02