StoryEditor

MVNT: Spracovatelia tatranskej kalamity by mali zhodnotiť svoj podiel na požiari

01.08.2005, 17:53
Autor:
TASRTASR

Spracovatelia tatranskej kalamity by mali podľa Mimovládneho výboru Naše Tatry (MVNT) sebakriticky zhodnotiť vlastný podiel na vzniku ďalšieho požiaru vo Vysokých Tatrách a nezvaľovať vinu na ochranu prírody.
"Popadané drevo na najfrekventovanejších miestach, teda v lokalitách s najvyšším rizikom vzniku požiarov, doteraz ponechali lesníci a ďalší spracovatelia kalamity," podotýka výbor v stanovisku, ktoré zaslali TASR. Výbor, profesionálni i dobrovoľní ochranári už pred dvoma mesiacmi upozorňovali počas ťažby v Tichej a Kôprovej doline, že práve tam je pravdepodobnosť vzniku požiaru minimálna. Podotýkali, že najväčšie riziko predstavujú zvyšky po ťažbe na iných miestach, najmä v blízkosti zvýšeného pohybu turistov a cestnej premávky. Napríklad v Národných prírodných rezerváciách Velická a Slavkovská dolina, do ktorých sa rozšíril súčasný požiar. Podľa ochranárov lesníci už dávno mohli spracovávať kalamitu. Štátne lesy TANAP-u totiž dostali od orgánu ochrany prírody v polovici januára výnimku na spracovanie dreva v týchto rezerváciách.
"Na benzínovú pumpu pri Novom Smokovci a ďalšie požiarom ohrozené a pritom nespracované lokality sme menovite upozornili ešte 10. júna 2005," zdôrazňuje predseda Klubu stráže prírody Ján Dobšovič. Ich zoznam vtedy pripojili k trestnému oznámeniu, ktoré podali v Poprade. Podľa Dobšoviča dostatočnú pozornosť nevenovali týmto lokalitám ani miestni požiarnici. "Dokonca ani len nezakázali na týchto miestach fajčiť, ako je to v podobných prípadoch bežné v Španielsku alebo v iných krajinách," podotýka Dobšovič.
Podľa koordinátorky MVNT Ľubice Trubíniovej by mal minister pôdohospodárstva Zsolt Simon svoju kritiku zamerať najmä na organizáciu práce a priority pracovníkov ŠL TANAP-u vo svojom rezorte. Podľa nej vzniká dojem, že lesníci v prvom rade odstraňovali veľké kmene stromov, ktoré sa dajú finančne zužitkovať na sortimenty dreva vyššej kvality. "Extrémne horľavé, avšak oveľa menej lukratívne zvyšky po ťažbe ponechávali bez zásahu," uviedla Trubíniová. Kopám konárov a iným zvyškom po ťažbe stačí na zapálenie len veľmi málo, iskra preskočí už pri malom vetre.
Požiarom ohrozené lokality, na ktoré ochranári už v júni upozorňovali, sú: odpad po ťažbe pod Štrbským Plesom, odpad po ťažbe a nespracovaná kalamita v blízkosti cesty pred Vyšnými Hágami i previs stromov medzi Vyšnými Hágmi a Novou Poliankou. Ochranári poukázali aj na nespracované zvyšky po kalamite pri ceste pri Danielovom dome, pri benzínovej pumpe Slovnaft Nový Smokovec, nad Starým Smokovcom a nedostatočne široký protipožiarny pás v Starom Smokovci. Neuvoľnené sú cesty v intraviláne Vyšných Hágov pri liečebnom ústave, cesta Tatranská LomnicaŠtart a Mokriny pri ceste Slobody.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 00:22