StoryEditor

Granty, či úspešní absolventi. Hodnotenie škôl sa blíži

09.06.2005, 00:00
Úspešnosť pri získavaní grantov. Zloženie pedagogického zboru. To je len niekoľko oblastí, na ktoré sa bude prihliadať pri posudzovaní kvality vysokoškolského vzdelávania. O konkrétnych kritériách však autori obidvoch projektov mlčia.

Úspešnosť pri získavaní grantov. Publikačná činnosť vyučujúcich. Zloženie pedagogického zboru. Pomer interných doktorandov a študentov. Počty vysokoškolákov na prednáškach a cvičeniach. Prístup k internetu. Vybavenie knižníc a laboratórií. Šanca získať internát. Ponuka študijných programov a záujem o štúdium. Prijímanie bez prijímacích skúšok. Zamestnanosť absolventov. Objem peňazí smerujúcich na pedagogickú činnosť. To je len niekoľko oblastí, na ktoré sa bude prihliadať pri posudzovaní kvality vysokoškolského vzdelávania.
Prvé výsledky hodnotenia kvality vysokých škôl by mala v závere roka priniesť Akademická ratingová a rankingová agentúra (ARRA), za ktorou stoja bývalí študentskí aktivisti Renáta Králiková a Juraj Barta, šéf školského parlamentného výboru Ferdinand Devínsky a exminister školstva Ján Pišút. "Budeme hodnotiť príbuzné fakulty a univerzity na základe verejne dostupných informácií," vysvetlil Devínsky. Výsledkom by podľa predsedu odbornej rady Ivana Šticha malo byť niekoľko rebríčkov vysokých škôl v rámci zvolených oblastí ako napríklad úspešnosť absolventov na trhu práce. Poradie si pritom bude môcť na základe zadefinovaných parametrov zostaviť každý záujemca.
Projekt samohodnotenia vysokých škôl na základe vopred určených kritérií, tzv. vnútornej evalvácie, má hotový tiež oficiálny zástupca reprezentácie vysokých škôl - Slovenská rektorská konferencia. Otvorenou zatiaľ zostáva otázka financovania externých hodnotiteľov - Asociácie európskych univerzít, ktorá by mala vyhodnotiť školou vypracovaný zápis. Podľa prezidenta SRK Juraja Sinaya by to malo stáť niekoľko desiatok miliónov korún. Pripravení sú osloviť aj vládu. Samohodnotenie vysokých škôl by malo byť hotové do konca roka, externá časť hodnotenia v priebehu budúceho.
Ako sa na existenciu dvoch projektov pozerajú vysoké školy? Všetko bude závisieť od dôveryhodnosti hodnotiacich kolektívov a kvality zvolených kritérií - zhodujú sa rektori. Hoci ministerstvo školstva podľa hovorkyne Moniky Murovej finančne zastrešuje projekt SRK, vznik ARRA víta. "Hodnotenie by mohlo mať v budúcnosti vplyv na zvýhodnenie financovania tých škôl, ktoré preukážu vysokú kvalitu."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 11:17