StoryEditor

Strany musia do 19. marca zaplatiť volebnú kauciu a podať kandidátne listiny

01.03.2006, 17:37
Autor:
TASRTASR

Politické strany musia do polnoci 19. marca odovzdať zapisovateľke Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lívii Škultétyovej kandidačné listiny a potvrdenie o zaplatení polmiliónovej volebnej kaucie. Informácie o čísle účtu na zaplatenie kaucie získajú politické strany na telefónnom čísle 0918/820 961.
Ministerstvo vnútra SR už zriadilo na tento účel v Štátnej pokladnici účet, kde môžu strany poukázať peniaze. Ako povedala na dnešnej tlačovej besede riaditeľka ekonomického odboru Iveta Špatinová, presné znenie tlačiva, resp. formulára, ešte konzultuje rezort vnútra s pokladnicou. "Ide o to, aby bolo jednoznačné a dokázateľné, že tieto finančné prostriedky strany zaplatili zo svojich účtov. Prevod do štátnej pokladnice z komerčnej banky totiž neprídu zo dňa na deň," doplnila Špatinová.
V súvislosti s voľbou poštou generálny riaditeľ sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Jozef Liška uviedol, že podľa odhadov ministerstva školstva v zahraničí študuje okolo 16 tisíc vysokoškolákov. "Z nášho rezortu máme informáciu, že vyše 60 tisíc ľudí má trvalý pobyt v zahraničí, ale štátne občianstvo SR," doplnil Liška.
Škúltétyová zopakovala, že občania, ktorí chcú voliť poštou, musia svoje žiadosti poslať na príslušné úrady do 28. apríla. V obálke žiadatelia dostanú hlasovacie lístky všetkých kandidujúcich strán, rovnakú obálku na hlasovanie ako dostanú voliči vo volebných miestnostiach na Slovensku, návratnú obálku. "Toto obec dostane k dispozícii a pošle to 1. triedou na adresu, ktorú si musí žiadateľ uviesť v žiadosti," zdôraznila zapisovateľka ÚVK.
Voľbu poštou budú môcť využiť občania s trvalým pobytom v zahraničí majúci slovenské štátne občianstvo alebo občania s trvalým pobytom, ktorí 17. júna nebudú na území SR. Poštovné hradí volič. Občania bez trvalého pobytu v SR musia pripojiť k žiadosti čestné vyhlásenie v slovenčine, že nemajú trvalý pobyt na Slovensku, fotokópiu časti platného cestovného dokladu SR s osobnými údajmi alebo fotokópiu osvedčenia o štátnom občianstve SR. Žiadosť zašlú na adresu Mestskej časti Bratislava-Petržalka, kde sa vedie osobitný zoznam voličov. Tí, ktorí nebudú počas volieb na Slovensku a majú trvalý pobyt v SR, pošlú žiadosť obecnému úradu.
Do volebných výsledkov sa započítajú len tie obálky, ktoré prídu najneskôr deň pred konaním volieb, teda v piatok 16. júna. Tieto obálky sa v deň volieb vysypú do hlasovacej urny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 02:37