StoryEditor

Kongres USA sa teraz imigračným témam vyhýba

20.09.2006, 15:20
Autor:
SITASITA
Túto jeseň sa preto perspektívy krajín Visegrádskej štvorky a pobaltských štátov na vydobytie jednoduchšieho vízového styku s USA vôbec nezmenia, uviedol veľvyslanec Slovenskej republiky v USA Rastislav Káčer.

Kongres Spojených štátov amerických sa pred novembrovými doplňovacími kongresovými voľbami vyhýba imigračným témam, túto jeseň sa preto perspektívy krajín Visegrádskej štvorky (V4) a pobaltských štátov na vydobytie jednoduchšieho vízového styku s USA vôbec nezmenia, v telefonickom rozhovore pre agentúru SITA to uviedol veľvyslanec Slovenskej republiky v USA Rastislav Káčer. Pripomenul, že Kongres USA sa bojí tém, ktoré súvisia s národnou bezpečnosťou a žiadny kongresový výbor vízovú problematiku do konca roka na rokovací stôl nepoloží. Rastislav Káčer reaguje na medializovanú kampaň v Českej republike, v ktorej chce minister zahraničných vecí ČR Alexander Vondra odštartovať boj proti americkým vízam. Vyzýva krajiny V4 a Pobaltie, aby spojili sily, využili vplyv krajanov v Kongrese a spustili dôrazný lobing za zrušenie vízovej povinnosti pre občanov štyroch krajín V4 a troch pobaltských štátov.
Veľvyslanec Káčer pripomenul, že Slovensko sa k žiadnej skupine krajín pridávať nemusí, pretože sa už pridalo v minulosti, žiadna nová situácia vo vízovej otázke nenastala a skupina pracuje ďalej tak ako doteraz. Tlak je podľa Káčerových slov koordinovaný, jedinou krajinou, ktorá sa pokúšala o sólový únik a spoliehala sa na silu svojich krajanov a vplyvných členov Kongresu, bolo Poľsko. Články v českej tlači Káčer považuje za úsilie spopularizovať vízovú problematiku v ČR. Podľa jeho slov však kampaň neznamená nič, čo by signalizovalo dramatickú zmenu v boji za zrušenie vízovej povinnosti SR a ďalších spomínaných krajín voči USA. Hoci v českej tlači sa objavili mená amerických kongresmanov, o ktorých pomoc sa chce český lobing oprieť, veľvyslanec Káčer odmietol menovať jediného, pretože spojencov majú všetky krajiny rovnakých a vo vízovej problematike nie je nikto vpredu a nikto nezaostáva. Tlak Európskej komisie na USA, aby pre krajiny V4 a Pobaltie zrušili vízovú povinnosť, považuje Káčer za správny. Princíp solidarity musí podľa jeho slov fungovať nielen medzi krajinami, ktoré vízovú povinnosť voči USA majú, ale aj v celej Európskej únii.
Americký senát v tomto roku schválil novelu zákona, aby do bezvízového programu boli dočasne zaradené krajiny, ktoré vojensky pomáhajú USA v Iraku a v Afganistane kontingentom, v ktorom je najmenej 300 vojakov a pre USA nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko. Hoci novela, ktorú v senáte pomohla prebojovať senátorka poľského pôvodu Barbara Mikulská, konkrétne nemenuje žiadnu krajinu, podmienky sú formulované tak, aby ich z nových členských krajín spĺňalo iba Poľsko. Menšie krajiny EÚ považujú takýto postup za nespravodlivý a diskriminačný.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 15:19