StoryEditor

SIS nepreverovala prípad agrodotácií Simona ani Radošovského

31.10.2005, 11:53
Autor:
TASRTASR

Slovenská informačná služba (SIS) nepreverovala prípad agrodotácií ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona ani jeho bývalého štátneho tajomníka Mariána Radošovského napriek tomu, že problematike zneužívania poľnodotácií sa venuje dlhodobo v rámci ochrany hospodárskych záujmov SR.
Podľa informácií SIS nejde v prípade Simona ani Radošovského o podozrenie z trestnej činnosti, informovala TASR Kancelária SIS.
Zistené poznatky z preverovania agrodotácií poskytuje tajná služba ministerstvám pôdohospodárstva, financií a vnútra a Národnému kontrolnému úradu. Na ich základe bolo v minulosti voči niektorým poberateľom dotácií vznesené obvinenie zo subvenčného podvodu. Niektoré podozrenia potvrdila aj finančná kontrola MP SR, zameraná na poskytovanie a čerpanie poľnodotácií v rokoch 2002 2004.
S podozreniami súvisiacich s netransparentným poskytovaním poľnodotácií a s ich zneužívaním sa možno oboznámiť vo výročných správach SIS zverejnených na jej internetovej stránke. Nedostatky v oblasti agrodotácií potvrdilo aj ministerstvo pôdohospodárstva svojím vyhlásením o opatreniach, ktoré na tomto úseku prijalo, tvrdí SIS.
Na zneužívanie informácií SIS s cieľom zdiskreditovať členov SMK upozornil v nedeľu v médiách predseda strany Béla Bugár. Ako príklad uviedol kampaň proti Simonovi, ktorého opozícia, ale aj slovenské médiá vyzvali na odchod, lebo jeho firma dostala neoprávnene štátnu podporu. Predseda na vysvetlenie k útokom proti SMK citoval bývalého šéfa úradu pre boj s korupciou Jozefa Šáteka, ktorý poukázal na to, že podľa niektorých záujmových skupín je SMK necelý mesiac pred regionálnymi voľbami a parlamentnými voľbami v lete 2006 príliš silná.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 12:39