StoryEditor

Ústavnému súdu chýbali hlavne sudcovia, tvrdí Mazák

11.01.2006, 16:04
Autor:
SITASITA
Chýbajúcich dvoch sudcov Ústavného súdu SR považuje jeho predseda Ján Mazák za najväčší nedostatok v práci súdu za uplynulý rok. "Bolo to celý rok, že namiesto 13 sudcov sme pôsobili jedenásti," zdôraznil s tým, že aj napriek tomu sa podarilo udržať plénum a štyri senáty v plnom chode. Upozornil, že o rok sa končí funkčné obdobie siedmim z terajších 11 sudcov.
Chýbajúcich dvoch sudcov Ústavného súdu SR považuje jeho predseda Ján Mazák za najväčší nedostatok v práci súdu za uplynulý rok. "Bolo to celý rok, že namiesto 13 sudcov sme pôsobili jedenásti," zdôraznil dnes na tlačovej besede s tým, že aj napriek tomu sa podarilo udržať plénum a štyri senáty v plnom chode. Upozornil, že o rok sa končí funkčné obdobie siedmim z terajších 11 sudcov. Ústavnému súdu bolo doručených vlani 2 091 návrhov, sťažností a iných podaní, z roku 2004 bolo prevzatých 562 vecí. Po predbežnom prerokovaní 720 sťažností a návrhov odmietli, najčastejším dôvodom bol nedostatok právomocí, neopodstatnenosť, či nesplnenie predpísaných náležitostí. V minulom roku vybavil ÚS SR 2 056 vecí, nerozhodnutých ostalo 597, dodal Mazák. Podľa neho tento výsledok pri 11 sudcoch je mimoriadne priaznivý, najpriaznivejší z krajín V4 a zrejme aj iných štátov Rady Európy. Vyzdvihol pri tejto príležitosti kvalitnú prácu súdnych poradcov.
V minulom roku dostal ÚS SR 23 návrhov na začatie konania o súlade právnych predpisov, z nich podal generálny prokurátor osem, prezident jeden, parlament desať a súdy štyri. Rozhodlo sa v 21 veciach, z nich štyri boli odmietnuté, 10 konaní sa zastavilo a v siedmich veciach bol vydaný nález, povedal ďalej Mazák. ÚS SR vydal osem nálezov o sťažnostiach podaných proti rozhodnutiu všeobecných súdov vo väzobnej agende, pričom v jednom prípade rozhodol ústavný súd o prepustení obvineného na slobodu. Ústavný súd ďalej v minulom roku dal v dvoch prípadoch súhlas na trestné stíhanie sudcu, v jednom prípade dal súhlas na zadržanie sudcu a uznal tiež vinu generálneho prokurátora za spôsobenie dopravnej nehody. V jednom prípade Ústavný súd SR nevyhovel žiadosti o súhlas na trestné stíhanie sudcu. Senát ÚS SR v štyroch veciach odložil vykonateľnosť napadnutého rozhodnutia, medzi inými išlo o uznesenie NR SR o vyslovení súhlasu so Zmluvou o Ústave pre Európu, či uznesenie parlamentu vo veci ukončenia funkčného obdobia predsedu Najvyššieho kontrolného úradu. ÚS SR priznal v 409 prípadoch celkom 19,85 milióna korún ako primerané finančné zadosťučinenie, pričom najvyššie bolo 180 tisíc Sk. Účastníci konania požadovali primerané finančné zadosťučinenie viac ako 2,5 miliardy korún. Za jednu z priorít pre tento rok označil Mazák presťahovanie ÚS SR do nových priestorov.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 03:08