StoryEditor

Rím sa cez víkend stal miestom diskusie mládeže z 27 krajín EÚ

24.03.2007, 15:20
Autor:
TASRTASR

Na prvom summite mládeže EÚ v Ríme sa cez víkend zišlo vyše 200 mladých ľudí z 27 členských štátov únie.

Šesťčlennú slovenskú delegáciu tvoria okrem dvoch zástupcov z Rady mládeže Slovenska (RMS) zástupkyňa maďarskej mládeže na Slovensku a zástupca rómskej menšiny na Slovensku. RMS ako členská organizácia Európskeho fóra mládeže (YFJ) vybrala na základe esejí, ktoré mali mladí posielať na jednu zo šiestich okruhových tém navrhnutých Bruselom, ďalších dvoch členov Zuzanu Svetlošákovú (23) a Františka Koleka (22).

Po dnešnom slávnostnom otvorení na pôde rímskej univerzity sa účastníci popoludní rozdelili do šiestich pracovných skupín. Hlavnými diskusnými témami boli najmä budúcnosť zmluvy o EÚ, trvalo udržateľný rozvoj a demokracia. Svoje myšlienky však mladí vyjadrili aj na rozvoj sociálnej a ekonomickej oblasti, mládeže a vzdelávania v EÚ.

Na nedeľňajšej diskusii pri okrúhlom stole sa zúčastní aj podpredsedníčka Európskej komisie Margot Wallströmová, európsky komisár Ján Figeľ, ako aj zástupcovia iných inštitúcií EÚ. Táto diskusia bude sprístupnená verejnosti prostredníctvom internetového vysielania.

Závery, prijaté na summite, budú slúžiť ako základ štruktúrovaného dialógu medzi mladými Európanmi a európskymi inštitúciami v nasledujúcich rokoch.

Hlavným dôvodom zorganizovania akcie je 50. výročie podpisu Rímskej zmluvy, ktorá "založila" európske spoločenstvo. V Ríme ju 25. marca 1957 podpísalo Taliansko, Nemecko, Francúzsko, Luxembursko, Belgicko a Holandsko. Zmluva o EHS tvorí jadro európskeho integračného procesu. Oslavami podpísania Rímskej zmluvy si pripomíname päťdesiat rokov bez vojny medzi krajinami, ktoré dnes tvoria EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 13:30