StoryEditor

Mečiar splatil Elektru, doklady verejnosti neposkytne

21.09.2005, 00:00
Kauza jedného z najznámejších slovenských penziónov je pravdepodobne uzavretá. "Svoj dlh za Elektru som splatil. Pôžičku nesplácam, lebo už žiadnu nemám," vyhlásil včera predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar.

Kauza jedného z najznámejších slovenských penziónov je pravdepodobne uzavretá. "Svoj dlh za Elektru som splatil. Pôžičku nesplácam, lebo už žiadnu nemám," vyhlásil včera predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Svoje záväzky za 41 miliónov korún vyrovnal v tomto roku cez majetkové práva svojej manželky. Budúci rok chce splatiť daň z prevodu - tým bude celá operácia skončená. Verejnosť však môže na doklady zabudnúť. "Musí vám stačiť moje slovo." Podľa informatívneho výpisu z obchodného registra jeho manželka Margita nepôsobí, resp. nepôsobila v štatutárnom orgáne žiadnej firmy (nemala tam ani žiadny majetkový podiel). Pred voľbami prezidenta v roku 2004 vyhlásila: Už som na dôchodku a venujem sa vnúčatám. Predtým pracovala ako detská lekárka.
Právnik má pochybnosti
Mečiar včera odmietol konkretizovať, čo konkrétne bolo protihodnotou pri splatení dlhu. "Boli to majetkové práva a právo je nehmotný vzťah." Sudca Okresného súdu Bratislava III Maroš Fekete vysvetľuje - za termínom "majetkové práva" sa môže ukryť čokoľvek (hnuteľné a nehnuteľné veci, veci nemajetkovej povahy a všetko, k čomu možno nadobudnúť vlastnícke právo). Právnik Transparency International Slovensko Pavel Nechala upozorňuje, že v niektorých prípadoch môže byť vyčíslenie hodnoty takéhoto majetku veľmi ťažké - napr. pri obchodných menách alebo duševnom vlastníctve softvéru. "Spravím si obchodnú známku a predám ju za sto miliónov, kto mi dokáže, že nemá takú hodnotu?" Aj preto považuje Mečiarovo vysvetlenie za nedôveryhodné. Majiteľ Elektry ako verejný činiteľ by mal podľa Nechalu poskytnúť vysvetlenie, ktoré rozptýli pochybnosti. "Otázkou stále ostáva, či vôbec nejaká pôžička existovala."
Polícii chýba podnet
Financovanie penziónu Elektra preverovala aj finančná polícia. Výsledok? Žiadne porušenie zákona, a tak vlani konanie zastavili. Či v tejto veci prebehlo alebo prebieha iné skúmanie, sme sa nedozvedeli. "Neposkytujeme informácie o preverovaní či operatívno-pátracej činnosti polície," povedala Jana Pôbišová z Ministerstva vnútra SR. Ako sa môže verejnosť dozvedieť viac o financovaní Elektry? Nechala vidí riešenie v zákone o preukazovaní pôvodu majetku. Polícia však nastúpi, až keď dostane podnet. "Zatiaľ sme žiadny nedostali," podotkla Pôbišová.
Ešte dane a hotovo
Samotný Mečiar očakáva v blízkej budúcnosti kontrolu. Okrem polície by si na celú transakciu mohol posvietiť daňový úrad. "Pokiaľ má správca dane hoci aj anonymný podnet, má povinnosť konať," informoval hovorca Daňového riaditeľstva Róbert Merva. Viac však povedať nemôže, keďže takéto informácie podliehajú daňovému tajomstvu. Podľa Mervu žiaden z daňových orgánov, ktoré by sa Elektrou zaoberali, o tom nemôže informovať. "Nemôžu takúto informáciu potvrdiť, ale ani nijako komentovať. Keby sme zákon porušili, dotknutý subjekt by nad nami mohol vyhrať súd o celý daňový spor."

01 - Modified: 2003-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Samosprávne kraje žiadajú garanciu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 12:41