StoryEditor

Prezident Gašparovič vyzdvihol zjednodujúci dialóg medzi cirkvami

21.01.2007, 14:09
Autor:
TASRTASR

Ekomunické bohoslužby sa uskutočnili dnes dopoludnia v kostole sv. Trojice v Prešove v rámci Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov. Stretli sa na nich zástupcovia dvanástich cirkví združených v Ekumenickej rade cirkví na Slovensku, aby vyjadrili vôľu spolupracovať. Prítomný bol tiež apoštolský nuncius na Slovensku Henryk Jozef Nowacki.
Pozvanie prijal aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, ktorý v príhovore vyzdvihol zjednocujúci dialóg medzi cirkvami. Pripomenul spoluprácu slovenských národovcov rôzneho vierovyznania. Cestu tolerancie a úcty označil za jedinú správnu. "Hľadajme to, čo nás spája. Nedajme priestor netolerancii," vyzval prítomných.
Predseda Konferencie biskupov Slovenska, spišský diecézny biskup František Tondra nadviazal na slová Evanjelia o Ježišových zázrakoch. Zdôraznil, že hluchota môže byť aj duchovná. Treba vedieť počúvať Božie slovo a rešpektovať dôstojnosť ľudského života. Súčasná doba vyžaduje "mať otvorené oči i srdce".
Ako povedal generálny biskup Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku Miloš Klátik, "je mnoho údov a predsa je jedno telo". Tým uboleným údom sú najmä trpiaci bratia a sestry v Juhoafrickej republike. Dnešné spoločné modlitby boli adresované najmä im, ale aj ostatným trpiacim ľudom vo svete.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 23:51