StoryEditor

Vláda už má svojich strážcov cien

24.05.2007, 00:00
Šestica odborníkov, ktorí budú rozhodovať v najbližších rokoch o cenách energií pre domácnosti, je už známa. Po niekoľkomesačnom výbere z tucta kandidátov ich včera vymenoval prezident Ivan Gašparovič.

Prvou úlohou regulátorov bude vymenovanie predsedu regulačného úradu a stanovenie maximálnej ceny elektriny a plynu od júla, keď sa má trh otvoriť. "Každé rozhodnutie členov regulačnej rady bude zásahom aj do peňaženiek občanov," povedal po vymenovaní prezident.
"Ministerstvo si od toho sľubuje účinnejšie vykonávanie funkcií, ktoré vyplývajú rade. Pre spoločnosť, kde ešte nie je rozvinutá konkurencia, je existencia regulačného orgánu kľúčová," povedal hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara.
Nová regulačná rada vystriedala tú starú najmä kvôli nezhodám medzi vládou premiéra Roberta Fica a úradom, ktorý mal byť podľa zákona nezávislý. Preto parlament vo februári prijal novelu regulačného zákona, ktorý výmenu umožňoval.
Členmi novej Rady pre reguláciu sa stali exminister hospodárstva a bývalý šéf Slovenských elektrární Karol Česnek, dlhoročný pracovník SPP Milan Hargaš, člen predchádzajúcej regulačnej rady Vladimír Čepko, Ján Hijj zo zväzu hutníctva, žilinský miestny poslanec Ivan Chaban a elektrotechnik zo Slovenskej technickej univerzity Jozef Holjenčík.
"O výbere som sa dozvedel pri samotnom menovaní. Sú tam ľudia, ktorých poznáme i nepoznáme. Zatiaľ neočakávame, že bude príliš rozdielny pohľad na reguláciu. Ten v minulosti vyplýval hlavne z neznalosti problematiky," povedal pre HN úradujúci predseda regulačného úradu Karol Dvorák.
Úlohy pre radu
Jednou z prvých úloh rady bude vymenovanie nového predsedu úradu. V kuloároch sa rozpráva o tom súčasnom, Dvorák však poprel, že by o niečom podobnom počul.
Prvé predbežné stretnutie členov rady má byť už tento piatok, zatiaľ nie je jasné, či pôjde o oficiálne zasadanie, alebo len o oboznamovací míting. Regulároti by mali preberať aj to, čo s cenami energií po 1. júli. Domácnosti sa totiž stanú takzvanými oprávnenými odberateľmi. Znamená to, že si budú môcť vybrať, od koho chcú elektrinu či plyn kúpiť, a ich ceny nebude tvoriť regulátor, ale ponuka na trhu.
"Výber dodávateľa je povinnosť pre celú Európsku úniu. To však neznamená, že odberatelia nemôžu zostať chránení," povedal hovorca úradu Miroslav Lupták. Úrad po júli bude stanovovať maximálnu cenu, a dodávatelia v snahe získať zákazníkov sa budú môcť snažiť čo najviac ju "podliezť". Na úrade si vedia predstaviť, že by sa maximálne ceny mohli stanovovať aj pre malých podnikateľov s rovnakým systémom spotreby. Politická klíma na Slovensku je na to vhodná, v prípade takéhoto kroku však bude pravdepodobne nutné presvedčiť Európsku komisiu, ktorá presadzuje čo najliberálnejší trh.

Noví regulátori
Nominanti parlamentu:
Jozef Holjenčík
(na 6 rokov) - zástupca riaditeľa Znaleckého ústavu elektrotechniky a informatiky Fakulty elektrotechniky a informatiky STU
Ivan Chaban (na 4 roky) - poslanec Žilinského mestského zastupiteľstva
Ján Hijj (na 2 roky) - generálny sekretár Zväzu hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie

Nominanti vlády:
Karol Česnek
(na 6 rokov) - exminister hospodárstva a následne šéf Slovenských elektrární v 90. rokoch
Vladimír Čepko (na 4 roky) - súčasný člen regulačnej rady, mal na starosti vodárenstvo
Milan Hargaš (na 2 roky) - dlhoročný pracovník SPP, momentálne má na starosti internú komunikáciu

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 20:32