StoryEditor

Znalec: Výnosy Horizontu a BMG nepostačovali ani na prevádzkové náklady

19.05.2006, 13:49
Autor:
TASRTASR
Výnosy z podnikateľskej činnosti nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest nepostačovali ani na pokrytie ich prevádzkových nákladov.

Výnosy z podnikateľskej činnosti nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest nepostačovali ani na pokrytie ich prevádzkových nákladov.
"Spoločnosti mali príjmy predovšetkým od klientov, od ktorých vyberali peniaze na základe zmluvy o pôžičke a zmluvy o tichom spoločenstve. Vyplácali neexistujúce podiely na zisku, keďže zisk nedosahovali," skonštatoval znalec z oblasti ekonomiky Milan Mozolák na dnešnom hlavnom pojednávaní Špeciálneho súdu s obžalovaným Vladimírom F. a spol. v kauze Horizont a BMG.
Po zatvorení pobočiek 4. februára 2002 zostalo 180 617 živých zmlúv od 122 072 klientov, ktorí tak svoje peniaze nedostali. Ďalších 1132 klientov nepožiadalo včas o vyplatenie peňazí, aj keď im do 3. februára zmluva už skončila. Aby mohla spoločnosť BMG Invest pokryť nároky klientov, musela by počas svojho pôsobenie vytvoriť výnosy o päť miliárd vyššie ako pôvodne vyprodukovala. V prípade Horizontu Slovakia by išlo o navýšenie výnosov o deväť miliárd korún.
V prípade je obžalovaný bývalý šéf Horizontu Vladimír F. a jeho spoločníci Anna M., František M., a Marián Š. z trestných činov podvodu a porušenia pravidiel v hospodárskom styku, ktorých sa mali dopustiť v súvislosti s krachom nebankových finančných inštitúcií. Do 4. januára 2002, kedy spoločnosti zavreli všetky svoje pobočky, uzatvorili viac ako 850 000 zmlúv a celková výška vkladov predstavovala takmer 63 miliárd Sk. Obžaloba vyčíslila škodu na viac ako 12 miliárd Sk, čo sú nevyplatené vklady.
Vladimír F. a Marián Š. sú stíhaní väzobne, František M. je na úteku v zahraničí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 12:40