StoryEditor

Poslanci sa v opakovanej voľbe pokúsili zvoliť šéfa ÚPN

31.01.2007, 13:18
Autor:
TASRTASR

účasný verejný ochranca práva Pavel Kandráč ostáva do roku 2012 vo funkcii. Posledných kandidátom na sudcu Ústavného súdu SR sa stal advokát a bývalý sudca ÚS Tibor Šafárik. Rozhodli o tom poslanci v utorkových tajných voľbách, ktorých výsledky dnes oficiálne oznámili. Predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) sa nepodarilo zvoliť, a opakovaná voľba sa uskutočnila na záver dnešného druhého rokovacieho dňa 7. schôdze. Oficiálne výsledky voľby vyhlásia vo štvrtok ráno. Podpredseda parlamentu Viliam Veteška o 12. hodine prerušil rokovanie, pretože poslanci sa popoludní zúčastnia na pohrebe zosnulého kolegu Miroslava Chovanca (Smer-SD) v Trenčíne.
Pri tajnej voľbe v utorok Kandráča podporilo 78 členov parlamentu, proti bolo 45 poslancov a 21 sa hlasovania zdržalo. Protikandidátka Viera Mrázová získala podporu 66 poslancov, proti bolo 47 členov snemovne a 31 sa hlasovania zdržalo. Za Šafárika hlasovalo 78 poslancov, proti bolo 59 a piati zákonodarcovia sa hlasovania zdržali. Jeho protikandidátka Vlasta Kunová získala 62 hlasov, proti bolo 50 poslancov a 30 sa hlasovania zdržali.
Voľba šéfa ÚPN bola neplatná. Na hlasovaní sa 144 poslancov. Overovatelia však po spočítaní hlasov zistili, že bolo odovzdaných 145 hlasovacích lístkov. Na post kandidujú šiesti uchádzači. Koalícia podporila nominanta SNS 30-ročného historika Ivana Petranského a opozícia poslanca KDH Františka Mikloška, ktorý sa na hlasovaní nezúčastňuje.
Parlament dnes v druhom čítaní schválil zákon o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní. V rámci neho rozhodol, že dve percentá dane z príjmu sa budú môcť naďalej používať aj na podporu vzdelávania. Podľa novelizácie zároveň budú môcť získať 2% dane z príjmu za rok 2006 aj neziskové organizácie, ktoré podľa poslednej novely zákona o dani z príjmov zo zoznamu vypadli. Tieto obmedzenia, ktoré zaviedla novela, začnú platiť až od zdaňovacieho obdobia roku 2007. Od januára však platí, že fyzické osoby môžu poukázať minimálnu sumu 100 Sk.
Poslanci do druhého čítania posunuli novelu zákona o šľachtení a plemenitbe hospodárskych zvierat, ktorá upravuje podrobnosti o šľachtení a plemenitbe týchto zvierat.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 00:06