StoryEditor

Radičová: Novela vysokoškolského zákona bude diskriminovať externých študentov

13.05.2007, 13:13
Autor:
TASRTASR
Ak novelu vysokoškolského zákona schváli Národná rada SR (NR SR), bude diskriminovať externistov. Myslí si to poslankyňa NR SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Ministerstvo školstva SR totiž podľa nej navrhuje zrušiť štátnu dotáciu pre externistov.

"Navrhovaný zákon hovorí jasne: ak sa škola rozhodne pre externistov, nebude dostávať štátnu dotáciu. Bude to nespravodlivé pre tých, čo platia dane, a chcú si dokončiť školu, pretože po novom nedostanú na štúdium od štátu nič," vyjadrila sa dnes Radičová v diskusnej relácii TV JOJ Politika.sk. S tým nesúhlasil poslanec NR SR Rafael Rafaj (SNS): "Rušíme výpalnícke prípady, keď študenti boli nútení platiť školné pre isté organizácie."

Podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič ho doplnil, že škola môže rozhodnúť, koľko bude externista platiť, a či bude vôbec platiť.

Radičová v relácii ďalej upozornila, že za desať mesiacov Ministerstvo zdravotníctva SR neprišlo so žiadnym koncepčným návrhom na riešenie situácie v rezorte. Krízu v zdravotníctve však Čaplovič razantne vylúčil, pričom kríza je podľa neho len v hlave Mikuláša Dzurindu. "Štyri roky bombardoval zdravotníctvo exminister Zajac, preto sa nečudujte, že na hasenie potrebujeme dlhší čas," reagoval Čaplovič s tým, že ministerstvo plánuje predložiť správu o stave zdravotníctva.

Poslanec Rafaj sa v diskusii vyjadril aj k protiraketovej obrane. "Nejde o bezpečnosť, ale o ropu. Spojené štáty americké potvrdzujú svoju dominanciu a takýmto spôsobom tlačia na Rusko, aby uvoľňovalo ropu," povedal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:54