StoryEditor

Drogová závislosť? Na začiatku sú alkohol a cigarety

07.06.2005, 00:00
Najrozšírenejšou drogou medzi mládežou je spoločensky tolerovaná droga - alkohol. Čoraz viac mladých experimentuje aj s nelegálnymi drogami. Najčastejšou zakázanou drogou, po ktorej siahajú pri získavaní prvých skúseností, je marihuana. S výrazným odstupom za ňou nasledujú prchavé látky, tabletky spolu s alkoholom, hašiš, pervitín, extáza a huby. Vyplýva to z Národnej správy o politike mládeže v SR pre Radu Európy.

Najrozšírenejšou drogou medzi mládežou je spoločensky tolerovaná droga - alkohol. Čoraz viac mladých experimentuje aj s nelegálnymi drogami. Najčastejšou zakázanou drogou, po ktorej siahajú pri získavaní prvých skúseností, je marihuana. S výrazným odstupom za ňou nasledujú prchavé látky, tabletky spolu s alkoholom, hašiš, pervitín, extáza a huby. Vyplýva to z Národnej správy o politike mládeže v SR pre Radu Európy.
Alkohol ako spúšťač
"Čím skôr sa mladý človek dostane k legálnym drogám, ako sú cigarety a alkohol, tým skôr môže začať s ´ochutnávkou´ ilegálnych drog," upozorňuje Danica Klempová z Centra pre liečbu drogových závislostí. Hoci nejde o pravidlo, súvislosť medzi skorým užívaním spoločensky tolerovaných a nezákonných drog existuje. S konzumáciou alkoholických nápojov začínajú tínedžeri už v 14 rokoch. Podiel na tom majú podľa Klempovej aj rodičia, ktorí sami ponúknu deťom alkohol. Potvrdzuje to tiež riaditeľ Generálneho sekretariátu Výboru ministrov pre drogové závislosti a kontrolu drog pri Úrade vlády SR Blažej Slabý - k prvému kontaktu mladých s alkoholom dochádza najčastejšie v rodinách. Výnimkou nie sú ani šesťročné deti. Experimentovať s drogami začína mládež medzi 15. a 18. rokom.
Čudné dobrodružstvo
Prečo mladí ľudia siahajú po droge? Klempová to zdôvodňuje zvedavosťou, hľadaním dobrodružstva a tlakom partie. Upozorňuje tiež na negatívny vplyv konzumácie alkoholu alebo fajčenia rodičov a s tým spojené riziko ľahšej dostupnosti. Podľa Slabého možno k hlavným príčinám zaradiť aj vysokú mieru tolerancie voči alkoholu, neprimeraný tlak na mladých ľudí či mediálnu prezentáciu drog (marihuana, extáza) ako súčasti života kultúrnych vzorov. Hoci percento ľudí so sklonom k závislosti sa v priebehu desaťročí zásadne nemení a väčšina mladých z tohto "vyrastie", aj krátkodobé užívanie drog spôsobuje vážne problémy najmä v škole. "Čím je droga tvrdšia, tým je to horšie - oklame mozog a obyčajné zážitky sa zrazu zdajú bezfarebné," dodáva Klempová.
Prvý kontakt - partia
Mladí sa k nezákonným drogám dostanú najčastejšie zadarmo a cez kamarátov. "Väčšina klientov centra uvádza ako miesto prvého kontaktu partiu," vysvetľuje Klempová. Marihuanu či amfetamíny možno zohnať tiež na diskotékach, koncertoch a v baroch. "Aj v takých prípadoch však musí díler kupujúceho poznať," zdôrazňuje bývalý riaditeľ Národnej protidrogovej jednotky Igor Košťál. Heroín a kokaín sa podľa neho predávajú výhradne v dílerských bytoch. "Kupujúci však musí vedieť signál, respektíve prísť na základe odporúčania." Konštatuje to aj správa - ponuka drog sa z verejných priestranstiev sťahuje do uzavretých miestností.
Základom je prevencia
Prvenstvo v dostupnosti a konzumácii drog ešte stále patrí v Bratislave, rozdiel sa však zmenšuje. "Ak pred štyrmi rokmi pripadlo viac ako 50 percent z celkového počtu liečených na Bratislavu, v minulom roku to bolo 36 percent," konštatuje Slabý. Za najúčinnejší prostriedok v boji proti drogám označil prevenciu. Vynaložené financie nie sú ani zďaleka dostačujúce. "Náklady na liečbu drogovo závislého troj- až päťnásobne prevyšujú náklady na prevenciu." Netreba pritom zabúdať, že dlhodobá závislosť môže viesť k páchaniu kriminálnej činnosti - krádežiam, predaju drog a prostitúcii. Dodajme, že náklady na priemernú 28-dňovú liečbu sa podľa odhadov pohybujú od 30- do 40-tisíc Sk, väzeň stojí štátny rozpočet ročne od 300- do 400-tisíc Sk.

Najčastejšie drogy, s ktorými mladí ľudia experimentujú pri získavaní prvých skúseností
- marihuana (87,4 percenta)
- prchavé látky (4,2 percenta)
- tabletky spolu s alkoholom (2,6 percenta)
- hašiš (1,6 percenta)
- pervitín a extáza (po 1 percenta)
- huby (0,5 percenta)
Zdroj: Národná správa o politike mládeže v SR pre Radu Európy

01 - Modified: 2003-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spory operátorov s regulátorom sa vyostrujú 02 - Modified: 2003-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Európa a svet pred vojnou a recesiou 03 - Modified: 2003-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Očista na spôsob HZDS
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:56