StoryEditor

Černákov advokát mal kvôli klientom aj podplácať

23.03.2006, 23:00

Podozrenia voči obhajcovi Mikuláša Černáka -- Danielovi M., sa rozširujú. Po obvinení, že na objednávku údajného bossa mal zorganizovať vraždu Mariána Karcela (ten usvedčil Černáka z vydierania), ho trestne stíhajú aj pre podozrenie z korupcie. Podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru Martina Korcha údajne zabezpečil prepustenie štyroch ľudí z väzby, za čo požadoval od rodinných príslušníkov uväznených spolu 800-tisíc korún.
Trestné stíhanie na slobode tak vybavil aj pre Slavomíra S., ktorý spolu s Černákom čelí obvineniu z dvoch vrážd. Od neho mal dostať najviac, malo ísť o 300-tisíc korún. "Advokátovi hrozí trest odňatia slobody v trvaní tri až osem rokov," uviedol Korch.

Spojka na súde
Podozrivý advokát mal mať spojku aj na banskobystrickom krajskom súde. Podľa dostupných informácií išlo o sudcu Miroslava M., ktorý vlani zomrel. Napriek tomu polícia preveruje okolnosti jeho pôsobenia na súde aj prepojenia s inými prípadmi. Korch dokonca pripustil, že v tejto súvislosti prídu ďalšie obvinenia. "Bol to ojedinelý prípad, nikoho podobného tu nemáme," reagovala pre HN podpredsedníčka banskobystrického krajského súdu Zdenka Cabanová.
Voči tomu istému súdu už vznieslo výhrady aj ministerstvo spravodlivosti, ktoré po kontrole konkurzov naznačilo, že niektorí sudcovia sa podieľali na zmanipulovaných konkurzoch. Tieto podozrenia polícia zatiaľ nepotvrdila. Ľubomíra Miklovičová z tlačového odboru rezortu nám povedala, že kvôli aktuálnej korupčnej afére plošnú previerku nechystajú.

Komora zasiahla
Slovenská advokátska komora pôvodne váhala pozastaviť Danielovi M. výkon advokácie, keďže čakala, či bude vzatý do väzby. Od uväznenia ho vtedy zachránil zlý zdravotný stav. Napriek tomu sa už vedenie komory rozhodlo -- výkon advokácie Danielovi M. pozastavilo. Daniela M. polícia opäť zatkla v utorok. O jeho vzatí do väzby mal včera rozhodnúť Špeciálny súd v Pezinku.

Plôška:
Aj ďalší človek z Černákovej tesnej blízkosti Miloš Kaštan sa mal spoza múrov väznice dostať na slobodu prostredníctvom podplácania. Dvojmiliónový úplatok mal inkasovať sudca Najvyššieho súdu SR Milan Lipovský za to, že nebude akceptovať sťažnosť bývalého ministra spravodlivosti Daniela Lipšica a Kaštanovo prepustenie po vypršaní polovice trestu odňatia slobody odsúhlasí. U Lipovského polícia vykonala aj prehliadku, skutok sa nepotvrdil pre nedostatok dôkazov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:06