StoryEditor

Rozhlas získal na vymáhaní dlžných koncesií zatiaľ 18 miliónov

19.04.2006, 17:52
Autor:
SITASITA
Spoločnosť BSP Lawyer Partners doteraz poukázala na účet Slovenského rozhlasu približne 18 miliónov korún, pričom postupuje podľa splátkového kalendára, uviedla ekonomická riaditeľka SRo Hilda Gajdošová. Dlžníci na koncesionárskych poplatkoch za STV a SRo majú čas zaplatiť svoje dlhy bez vysokých penále z omeškania už len do tohto piatku.

Spoločnosť BSP Lawyer Partners (LP) doteraz poukázala na účet Slovenského rozhlasu (SRo) približne 18 miliónov korún, pričom postupuje podľa splátkového kalendára. Pre agentúru SITA to uviedla ekonomická riaditeľka SRo Hilda Gajdošová. Z aktuálnych údajov podľa Gajdošovej tiež vyplýva, že na dohodu o novácii, ktorú BSP LP navrhol po dohode s SRo približne 70 tisícom dlžníkov na rozhlasových koncesiách v polovici februára, pristúpilo niečo viac ako 1 600 dlžníkov. Naopak len istinu, teda iba dlžné koncesie bez penále zaplatilo necelých 12-tisíc dlhujúcich koncesionárov rozhlasu.
Dlžníci na koncesionárskych poplatkoch za Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas majú čas zaplatiť svoje dlhy bez vysokých penále z omeškania platby už len do tohto piatku. Ak zaplatia do tohto termínu istinu - dlžné koncesie, bude sa na nich vzťahovať odpustenie sankcií, ktoré uzákonil tzv. generálny pardon. Pokuty za omeškanie sú pritom 5 000 Sk pre fyzické osoby a 15 000 Sk pre právnické osoby za každý začatý mesiac. BSP LP v tejto súvislosti pripomína, že súdne vymáha nedoplatky a nie poplatky z omeškania, na ktoré sa vzťahuje tzv. generálny pardon. Ak dlhujúci koncesionári zaplatia istinu - teda len dlžné koncesie, BSP LP si bude vymáhať iba súdne trovy.
Spoločnosť BSP LP, ktorá pre SRo vymáha nedoplatky na koncesionárskych poplatkoch pripravuje voči dlžníkom desiatky tisíc podaní na súd. Spoločnosť začala dlhy od neplatičov rozhlasových koncesií súdne vymáhať v januári tohto roka. Spolu doteraz dala na súd približne 45-tisíc dlžníkov.
SRo oslovil minulý rok v októbri v rámci prvého kola výzvy na zaplatenie dlhov za SRo približne 253-tisíc dlžníkov. Z toho 130-tisíc si vyrovnalo v stanovenom čase svoje dlhy, teda len dlžné koncesie bez poplatkov z omeškania. Na prvú výzvu vôbec nereagovalo približne 70-tisíc dlžníkov a preto ich opäť na vyrovnanie dlhov vyzvali v druhej, februárovej výzve. Rozhlas sa na spoločnom rokovaní so spoločnosťou BSP LP dohodol, že namiesto neúmerne vysokých penále z omeškania bude od nich žiadať zaplatenie dlžných koncesií a mimosúdne vyrovnanie vo výške 5 000 korún, čo navrhol v zmluve o novácii.

01 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcie VÚB podržali SAX 02 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zvýšený záujem klientov o služby SCP SR
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 11:29