StoryEditor

Poslanec našiel na mieste havárie v Maďarsku ďalšie predmety

11.04.2006, 16:30
Autor:
TASRTASR

Časť navigačného prístroja, zachovalý pas, kartu z fotoaparátu, funkčný mobilný telefón, poškodené hodinky, retiazku, knihu či kúsky lietadla našiel na mieste tragickej havárie slovenského vojenského špeciálu pri maďarskej obci Hejce v nedeľu poslanec za SMK Lajos Ladányi. Do oblasti preto pravdepodobne ešte dnes vycestuje skupina slovenských expertov s prístrojovým vybavením, ktorí dohľadajú priestor havárie. Ladányi nájdené veci doniesol na rokovanie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, ktorého je členom. Predseda výboru Robert Kaliňák (Smer-SD) spolu s nezávislým poslancom Ladislavom Polkom považujú záležitosť za škandál a porušenie povinností komisie zaoberajúcou sa príčinami havárie. Podľa nich nie je prípustné, aby tri mesiace po nehode sa mohli na mieste nachádzať nepoškodené predmety, ktoré nikomu nechýbajú.
Okamžite predvolali na výbor náčelníka Generálneho štábu SR Ľubomíra Bulíka, aby záležitosť vysvetlil. Bulíka mrzí, čo sa stalo, myslí si však, že slovenská strana a generálny štáb urobili pri objasňovaní havárie a dohľadávaní predmetov všetko, čo mohli. Upozornil, že miesto havárie bolo ťažko prístupné a kvôli pretrvávajúcej zime, snehu a zmrznutej pôde sa definitívne dohľadanie oblasti sťažovalo. S maďarskou stranou sa Slovensko dohodlo, že priestor dohľadá potom, keď to umožní počasie. Oblasť maďarská strana podľa Bulíka monitoruje, nájdené predmety sa odovzdávajú starostovi obce, ktorý ich posúva slovenskej strane.
Bulík do oblasti havárie plánuje okamžite vyslať slovenských špecialistov, ktorí priestor dohľadajú. Prípadná zodpovednosť za chyby sa určí až po objasnení celého prípadu a všetkých okolností. Náčelník generálneho štábu nepredpokladá, že nájdené predmety by zásadným spôsobom ovplyvnili priebeh vyšetrovania havárie. Správa o príčinách tragédie by podľa neho mohla byť dokončená koncom apríla, ale definitívne to nepotvrdil.
Slovenský vojenský špeciál AN-24 sa zrútil 19. januára krátko po 19.30 h pri maďarskej obci Hejce asi päť kilometrov od slovenských hraníc. Lietadlo letelo z kosovskej Prištiny do Košíc. Na palube bolo 43 osôb, z nich 28 vojakov vracajúcich sa v rámci rotácie z vojenskej misie KFOR v Kosove, sedem osôb poskytujúcich metodickú pomoc a osem členov posádky. Nehodu prežil iba jediný človek - Martin Farkaš z Popradu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:36