StoryEditor

Slovensko by vedelo vstúpiť aj do schengenského systému SIS II

06.12.2006, 09:03
Autor:
TASRTASR

lovensko je podľa podpredsedu parlamentu Milana Urbániho (ĽS-HZDS) pripravené aj na schengenský informačný systém SIS II. "V SIS II mešká Európska únia, konkrétne Francúzsko, ktoré ho nepripravilo," povedal Urbáni pre TASR.
Iniciatívu rakúskej ministerky vnútra Liese Prokopovej, podľa ktorej Slovensko "nakúpilo nesprávne systémy" preto nepovažuje za férovú. O to viac si Urbáni cení úspech slovenskej diplomatickej aktivity, vrátane aktivít predsedníctva Národnej rady SR.
Ministri vnútra Európskej únie (EÚ) totiž dnes rozhodli, že nové členské krajiny môžu vstúpiť do schengenského priestoru od decembra 2007, za predpokladu, že splnia vstupné podmienky. Medzi ne však už nepatrí vstup do druhej generácie schengenského informačného systému SIS II, ale postačuje pripojenie na existujúci systém SIS I.
"Ohrozenie vstupu nebolo vždy ani tak z hľadiska nepripravenosti nových členov, ako z hľadiska nepripravenosti starých členov," upozornil aj exminister vnútra a poslanec SDKÚ-DS Martin Pado. "Či už išlo o čerpanie prostriedkov zo schengenského prechodového fondu, alebo predloženia podmienok s niekoľkomesačným meškaním," vysvetľuje exminister. "A aj terajšia pripravenosť schengenského informačného systému druhej generácie, nie toho, ktorý pripravujú nové štáty Európskej únie, ale staré, nie je na takej úrovni, aby sme tam mohli vstúpiť," dodal.
Zmena podmienok tak, že Slovensku postačuje vstup do SIS I preto podľa neho náš vstup výrazne uľahčí. Pozastavil sa len nad tým, že ku kompromisnému stanovisku prišlo až dnes. "Ak sa to dá teraz, prečo sa to nedalo pred tromi rokmi. Prečo pred tromi-štyrmi rokmi tvrdili predstavitelia EÚ, že SIS I je natoľko naplnená, že neumožňuje vstup ani jednej novej krajiny?," pýta sa Pado.
Tvrdí, že pri dodržaní stanoveného harmonogramu je budúcoročný vstup Slovenska do schengenského systému reálny, riziká by sa však podľa neho nemali bagatelizovať. "Existujú riziká, či ide o technickú ochranu štátnej hranice, letisko alebo o železničný priechod," uzavrel Pado.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 05:46