StoryEditor

Harabin odvolal predsedov krajských súdov v Banskej Bystrici a Žiline

04.10.2006, 18:56
Autor:
TASRTASR

Ľudovít Bradáč a Róbert Urban už nebudú predsedami krajských súdov v Banskej Bystrici a Žiline. K 5. októbru ich z funkcií odvolal rezortný minister Štefan Harabin.
Obaja sudcovia pre TASR potvrdili, že ministrovo rozhodnutie o odvolaní im doručili dnes. "Nie sú tam uvedené žiadne dôvody. Je tam len konštatovaný paragraf, ktorý umožňuje ministrovi odvolať predsedu súdu. Absolútne všeobecné, bez uvedenia akéhokoľvek bližšieho právneho dôvodu. A už vôbec bez vymedzenia skutkového dôvodu. Myslím si, že ten dôvod tam mal byť uvedený," priblížil dekrét o odvolaní pre TASR Urban. Potvrdil, že ostáva naďalej na žilinskom súde pracovať ako sudca.
Bradáč ďalšie podrobnosti odvolania pre TASR nekonkretizoval. Uviedol iba, že z titulu funkcie predsedu súdu bol aj hovorcom krajského súdu, po odvolaní už hovorcovský post nebude vykonávať.
Urban odvolanie očakával, otázkou bolo iba to, ako ukončí prácu predsedu KS v Žiline. Vedel, že nebude s Harabinom spolupracovať, pretože už niekoľko rokov má odlišný názor na chod justície ako minister. V roku 2001 bol jedným z tých, ktorí podpísali petíciu za Harabinovo odvolanie z funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR. Kontrola Najvyššieho kontrolného úradu sa na KS v Žiline podľa Urbana uskutočnila asi pred rokom. Tvrdí, že sa nekonštatovalo nejaké závažné porušenie.
Harabin sa rozhodol urobiť v justícii viaceré personálne zmeny. Konkrétne mená odvolaných funkcionárov MS SR zverejní až po doručení rozhodnutí o odvolaní. Harabin tak chce urobiť na základe výsledkov kontroly NKÚ zverejnenej aj na stránke Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, na základe podnetov od ombudsmana, občanov a výsledkov kontroly.
Podľa zákona o súdoch môže minister aj bez návrhu odvolať sudcu z funkcie predsedu súdu, ak si neplní povinnosti predsedu súdu ustanovené zákonom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:06