StoryEditor

Dzurinda narazil, pravicový blok nechcú KDH a SMK

14.10.2005, 00:00
Spory vo vládnej koalícii dostávajú novú podobu: SMK a KDH nemajú predbežne záujem o vytváranie spoločnej pravicovej alternatívy voči Smeru-SD. Práve v tejto strane pritom únia vidí najväčšie riziko, ktorého nástup moci môže zvrátiť proces vládnych reforiem.

Spory vo vládnej koalícii dostávajú novú podobu: SMK a KDH nemajú predbežne záujem o vytváranie spoločnej pravicovej alternatívy voči Smeru-SD. Práve v tejto strane pritom únia vidí najväčšie riziko, ktorého nástup moci môže zvrátiť proces vládnych reforiem. Tejto hrozbe chce SDKÚ predísť spoločným postupom pravicových strán po budúcich parlamentných voľbách. "Veľmi mi záleží, aby SDKÚ spolu s KDH a SMK zostali spolu," hovorí predseda vlády a SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Naopak, podpredseda KDH Pavol Minárik v podobných úvahách zatiaľ veľký význam nevidí. "Voľby sú presne na to, aby sa rozdali karty a podľa nich zostavila vláda." Je to riskantné, dokonca hodnotí stratégiu Dzurindovej únie podpredseda SMK Miklós Duray. "Predpokladám, že vládu bude zostavovať Smer-SD a ak by sa pravica dohodla na jednotnom postupe, hrozila by nutnosť vypísania nových volieb."
Ten, kto nemá strach
Jasné kontúry pravicového bloku zostávajú zatiaľ veľkou neznámou. Z prostredia SDKÚ iba prenikli informácie, že pravicové subjekty by sa mali zaviazať k spoločnému povolebnému postupu. Následne by koordinovali rokovanie o zostavovaní vládneho kabinetu. "Najskôr musíme poznať názory SMK a KDH, a potom môžeme diskutovať o technických riešeniach," zachováva zdržanlivosť poslanec NR SR za SDKÚ Stanislav Janiš. SMK by sa k tomu ani nemohla zaviazať, čo vysvetľuje Duray: Vyslali by sme svojim voličom signál o strachu zo svojho osudu.
Spomienka na minulosť
Na zlé skúsenosti z minulosti zase nemôže zabudnúť KDH. "Idea spájania pravice tu bola už v roku 1997 a z nášho pohľadu nedopadla dobre. Teraz sa objavuje opäť, len v zmenenej podobe," upozorňuje Minárik. KDH bolo v tom čase súčasťou tzv. Modrej koalície (DÚ, DS a KDH), ktorá sa po pripojení SDSS a SZS zmenila na protimečiarovský blok - SDK. Spory o budúcnosť KDH vyvrcholili odchodom časti kresťanských demokratov, ktorí pod vedením Dzurindu založili SDKÚ. Ešte jedno vysvetlenie ponúka politológ Peter Horváth: KDH chce v predvolebnom boji vystupovať ako konkurencia SDKÚ, deklarácia o spolupráci po voľbách by im zväzovala ruky.
Zadné dvierka
Politológ pripomína, že KDH a SMK si nechcú tiež zatvoriť dvere pred potenciálnou povolebnou koalíciou so Smerom-SD. "Svojim voličom by potom len veľmi ťažko zase vysvetľovali, že vstupujú do vlády s programovo opačne orientovaným subjektom." Nepriamo to potvrdzuje aj Miklós Duray. Ako prízvukuje, dohoda podľa SDKÚ by mohla mať negatívny vplyv na celú politickú scénu na Slovensku. "Smer-SD by mohol byť donútený vstúpiť do vlády napríklad so SNS a ĽS-HZDS, a to by pre nás nebola dobrá alternatíva." Akékoľvek predvolebné dohody považuje Horváth za nelogické - každá zo strán musí myslieť hlavne na seba a snažiť sa získať čo najväčší mocenský vplyv.
Milióny v kampani
V predvolebnej kampani sa teda SDKÚ, SMK a KDH stretnú ako rivali. "Bojujú o tú istú skupinu nerozhodnutých pravicových voličov," naznačuje Horváth. Inak povedané, žiadne styčné body, ale dôraz na rozdiely. Príklad? KDH sa bude podľa politológa snažiť využiť kauzy spojené s SDKÚ. "V porovnaní s Dzurindovou stranou sa budú profilovať ako tí slušnejší." Pripomeňme, že SDKÚ stále nepriznala názov firmy, ktorá po nej prevzala 22-miliónový záväzok. Táto hypotéza nemusí stáť na hlinených nohách: podľa Minárika sa hnutie celkom nestotožnilo s postupom SDKÚ v tejto kauze. "Pravicoví voliči sú o tejto kauze informovaní a sám som zvedavý, aký význam jej pripíšu."

Preferencie pravicových strán v septembri 2005 ( v %):
KDH - 12,3
SMK - 10,5
SDKÚ - 7,4
Zdroj: ÚVVM, 2005

Počet mandátov v NR SR pre pravicu podľa prieskumu
KDH - 22
SMK - 18
SDKÚ - 13
Spolu - 53
Zdroj: ÚVVM, 2005

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 04:35