StoryEditor

Gašparovič pravdepodobne príde na sobotňajší kongres HZD

13.02.2006, 15:50
Autor:
TASRTASR

Prezident SR Ivan Gašparovič sa pravdepodobne zúčastní sobotňajšieho kongresu Hnutia za demokraciu (HZD) v Bratislave.
"S veľkou pravdepodobnosťou áno, dal nám prísľub, uvidíme, čo bude o päť dní," povedal dnes pre TASR predseda HZD Jozef Grapa. Hovorca prezidenta Marek Trubač potvrdil, že pozvánka na kongres už dorazila do Prezidentského paláca. Definitívnu účasť hlavy štátu na kongrese však nepotvrdil ani nevyvrátil.
Gašparovič, ktorý pred štyrmi rokmi založil HZD po dramatickom odchode z ĽS-HZDS, keď sa nedostal na kandidátnu listinu, by sa na kongrese mal stať čestným predsedom strany. Delegáti totiž budú rozhodovať o zmenách v stanovách, ktoré zavedú pojem čestný predseda.
Kongres HZD rozhodne o volebnom lídrovi, predsedovi, podpredsedoch strany, stratégii do volieb i volebnom programe. Na post lídra kandiduje nezávislý poslanec Miroslav Maxon, o funkciu predsedu sa opätovne uchádza Jozef Grapa. Podpredsedami by mali zostať staronoví Rudolf Žiak a Marta Aibeková, ku ktorým asi pribudnú Jozef Šimko a Adrián Kromka. Práve líder HZD bude podľa Grapu ťahúňom komunikácie s voličmi pri predstavovaní programu. Grapa ako predseda na rozdiel od volebného lídra bude aktivizovať členskú základňu.
HZD si za cieľ stanovilo dostať sa do parlamentu, čomu prispôsobí aj stratégiu postupu do volieb. Grapa pripúšťa možnosť, že strana pôjde do parlamentných volieb spoločne s ďalším politickým subjektom, ak nebude reálne, že vo voľbách získa päťpercentnú podporu potrebnú na vstup do Národnej rady SR. Chce sa tak vyhnúť chybe spred štyroch rokov, keď im vo voľbách prepadlo veľké množstvo voličských hlasov. Počas uplynulého roka HZD blízko spolupracovalo so Smerom-SD, s ktorým v regionálnych voľbách vytvorilo koalície v siedmich samosprávnych krajoch. Na parlamentnej úrovni zasa HZD spolupracuje so Slobodným fórom.
Volebným heslom by mal zostať známy slogan Myslíme národne, cítime sociálne, s ktorým uspel Gašparovič v prezidentských voľbách. Program sa má opierať o národný a sociálny pilier. Hnutie sa chce sústrediť na strednú vrstvu, vyrovnávanie regionálnych rozdielov, nápravu reforiem predovšetkým v oblasti zdravotníctva a úpravu štátnej správy na regionálnej úrovni.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 11:05