StoryEditor

Rezort kultúry hľadá kultúrnu pamiatku roka

12.07.2006, 16:12
Autor:
SITASITA

S cieľom podporiť zodpovedný prístup vlastníkov národných kultúrnych pamiatok k ochrane kultúrneho dedičstva zorganizovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR po prvýkrát súťaž Kultúrna pamiatka roka. Výsledkom by malo byť ocenenie komplexného procesu prípravy a realizácie obnovy a reštaurovania národných kultúrnych pamiatok. Agentúru SITA o tom informovala generálna riaditeľka sekcie médií a audiovízie MK Zuzana Mistríková. Prihlášky do súťaže môžu vlastníci obnovených národných kultúrnych pamiatok zaslať na Ministerstvo kultúry, Nám SNP 33, 813 31 Bratislava do 30. júla.
Ako uviedla Mistríková, do súťaže možno prihlásiť národné kultúrne pamiatky, na ktorých boli práce ukončené v predchádzajúcom kalendárnom roku. Súťaž má dve kategórie, prvou je Obnova nehnuteľnej národnej kultúrnej pamiatky a druhou kategória Reštaurovanie hnuteľnej alebo nehnuteľnej národnej kultúrnej pamiatky. Osvedčenie o udelení titulu Kultúrna pamiatka roka a symbol súťaže sa udeľuje vlastníkom národných kultúrnych pamiatok, ktorí sa v obidvoch kategóriách umiestnia na prvých troch miestach. Víťaz v každej kategórii dostane finančnú odmenu 500-tisíc korún.
Prihláška musí obsahovať kompletnú dokumentáciu, podľa ktorej boli práce realizované a dokumentuje stav pred začiatkom prác, navrhované a aplikované metódy a technológie prác, rozhodnutie alebo stanovisko príslušného krajského pamiatkového úradu, ktorým boli práce schválené a fotografickú dokumentáciu (najmenej šesť záberov) celku i detailov národnej kultúrnej pamiatky s popisom. K prihláške musí byť priložený doklad o vlastníctve národnej kultúrnej pamiatky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 13:07