StoryEditor

Mladík, ktorý chcel ukradnúť psa a zabil jeho majiteľa, dostal 24 rokov

09.01.2007, 17:45
Autor:
TASRTASR

Na úhrnný trest odňatia slobody 24 rokov odsúdil dnes senát Okresného súdu (OS) v Prešove 22-ročného Jakuba H. z Chminianskych Jakubovian v okrese Prešov. Uznal ho vinným zo spáchania zločinu vraždy 29-ročného Mareka Ivanko-Maceja z tej istej dediny, zločinu pokusu krádeže a prečinu porušovania domovej slobody.
Jakub H. sa senátu OS za predsedníctva Bohuslava Toporcera k vine priznal. Po vynesení rozsudku však povedal, že až keď mu ho doručia, tak si rozmyslí, či sa proti nemu odvolá na Krajský súd v Prešove. Rozsudok preto nie je právoplatný.
Obžalovaný spolu s Metodom H., ktorého prípad vylúčili na samostatné konanie, pod vplyvom alkoholu a po predchádzajúcom vdychovaní toluénu chceli 18. januára 2006 po 21. h spoločne ukradnúť z pozemku svojej neskoršej obete nemeckého ovčiaka, potom ho zabiť a zjesť. Muž ich zbadal, chytil a jedného z nich udrel. Sám bol podľa vyjadrenia Toporcera v ťažkom stupni opitosti. Jakub H. vytiahol nôž s čepeľou dlhou 14 centimetrov a bodol do muža. Ten zomrel do hodiny po útoku, keďže rana mierila do srdca a príčinou smrti bol šok z vykrvácania.
Jakuba H. asi pol mesiaca pred týmto skutkom prepustili z väzenia na slobodu za dobré správanie.
Toporcer v odôvodnení rozsudku uviedol, že išlo o obzvlášť závažný zločin, za ktorý hrozí odňatie slobody od 22 do 25 rokov alebo doživotie. Rozhodol sa pre hornú hranicu pri prvej sadzbe. "O tom, že došlo k vražde, nemal súd žiadne pochybnosti," vyhlásil. Obžalovanému navyše nariadil maximálnu dĺžku troch rokov ochranného dohľadu a ochranné protitoxikomanické liečenie ústavnou formou. Poškodenej manželke nebohého musí zaplatiť 18 tisíc Sk.
Prvý deň hlavného pojednávania sa uskutočnil 21. novembra 2006. Vtedy i dnes v súdnej miestnosti sedeli manželka a matka zavraždeného. Po vynesení rozsudku sa pre médiá vyjadrili, že sa obávajú o svoje životy. Príbuzní obžalovaného z rómskej osady sa im vyhrážajú pomstou, lebo nebohý vraj celú tragédiu vyprovokoval.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 14:18