StoryEditor

Systém platieb za ukončenú hospitalizáciu demotivuje lekárov

10.06.2007, 08:36
Autor:
TASRTASR

Súčasný systém platieb za ukončenú hospitalizáciu podľa podpredsedu Slovenskej asociácie jednodňovej chirurgie (SAJCH) Štefana Zelníka demotivuje lekárov, zvlášť ak ide o výkony jednodňovej ambulantnej starostlivosti. Je za to, aby sa vytvorili pri výkonoch jednodňovej chirurgie jednotné ceny, ktoré by platili pre všetky zdravotnícke zariadenia na celom Slovensku rovnako.

Určením platieb za výkony v jednodňovej chirurgii a nie za hospitalizácie by zdravotné poisťovne ušetrili zdroje. Tieto by sa mohli efektívnejšie využiť na drahšie výkony, zdôraznil Zelník, ktorý sa v piatok v Bojniciach zúčastnil na treťom sympóziu SAJCH.

V tejto súvislosti poukázal na to, že Všeobecná zdravotná poisťovňa za 1600 výkonov realizovaných v rámci jednodňovej chirurgie na poliklinike ŽILPO v Žiline uhradila vyše 9 780 000 korún. Za rovnaké výkony by mestským nemocniciam a zariadeniam II. typu uhradila 18 947 000 korún, pričom fakultným nemocniciam by zaplatila až 21 513 752 korún.

Zdôraznil, že ceny, ktoré poisťovňa hradila ŽILPO, však boli iba za výkon, kým nemocniciam by to bolo aj za hospitalizáciu. Pritom by išlo o rovnaké výkony patriace do kategórie jednodňová chirurgia.

Zelník v zjednotení cien za výkony v jednodňovej chirurgii vidí možnosť efektívnejšieho využitia verejných zdrojov. Toto by podľa neho malo byť hlavným zámerom Ministerstva zdravotníctva SR. Nie je to proti ľuďom, ale práve naopak, lepšie by sa využila každá koruna, pacienti by chodili na pracoviská, kde výkony robia erudovaní lekári. SAJCH podľa Zelníka ponúka v tejto oblasti svoje skúsenosti a pomocnú ruku Ministerstvu zdravotníctva SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 13:32