StoryEditor

Holandská kráľovná Beatrix ukončila trojdňovú návštevu Slovenska

23.05.2007, 14:42
Autor:
TASRTASR

Kráľovná Beatrix dnes popoludní oficiálne ukončila historicky prvú návštevu holandského panovníka v ére samostatného Slovenska. Na košickom letisku sa s ňou rozlúčila veľvyslankyňa SR v Holandsku Oksana Tomová, štátna tajomníčka Oľga Algaierová, predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa a primátor mesta Košice František Knapík.
Kráľovná Beatrix začala program trojdňovej návštevy pondelkovým stretnutím s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom. Najvyšší predstavitelia oboch krajín okrem iného hovorili aj o problematike Európskej ústavnej zmluvy a o dostupnosti zdravotníctva pre všetky vrstvy obyvateľov oboch krajín.
Na večeri, ktorú na jej počesť podával prezidentský pár, predniesla kráľovná posolstvo Slovensku, v ktorom porovnala dnešok so situáciou v roku 1996, keď na návšteve exprezident Michal Kováč vyslovil želanie Slovenska začleniť sa do európskych a severoatlantických štruktúr. Kráľovná skonštatovala, že členstvo v Európskej únii (EÚ) vedie k silnejšiemu prepojeniu krajín Európy.
Hlavnou témou utorkového stretnutia holandskej kráľovnej s predstaviteľmi slovenskej ekonomickej sféry, medzi nimi s ministrom financií SR Jánom Počiatkom, guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) Ivanom Šramkom či bývalou viceguvernérkou NBS Elenou Kohútikovou, bolo plánované prijatie eura v SR a otváranie trhov pre nové krajiny EÚ.
Posledný deň návštevy strávila kráľovná Beatrix v druhom najvýznamnejšom meste Slovenska, v Košiciach. Po stretnutí s primátorom mesta Františkom Knapíkom a odhalení pamätnej tabule pri Dóme sv. Alžbety navštívila Zelenú školu v Družstevnej pri Hornáde a košické Konzervatórium.
Kráľovná Beatrix sa so Slovenskom rozlúčila popoludní na košickom letisku, odkiaľ odletela späť do vlasti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. máj 2024 23:12