StoryEditor

Pribúda užívateľov marihuany, šíri sa lacný kokaín

28.03.2006, 18:43
Autor:
TASRTASR
Situácia v oblasti drogových závislostí a používania drog sa na Slovensku stále zhoršuje. Výrazne pribúda počet užívateľov marihuany, zvyšuje sa počet užívateľov syntetických drog a veľmi silne sa začína k nám tlačiť kokaín, ktorého cena išla prudko dolu.

Situácia v oblasti drogových závislostí a používania drog sa na Slovensku stále zhoršuje. "Pribúda nám veľmi výrazne počet užívateľov marihuany, zvyšuje sa počet užívateľov syntetických drog a veľmi silne sa začína k nám tlačiť kokaín, ktorého cena išla prudko dolu." Po rokovaní Výboru ministrov pre drogové závislosti a kontrolu drog to dnes uviedol riaditeľ Generálneho sekretariátu tohto výboru Blažej Slabý.
V minulom roku sa v zdravotníckych zariadeniach liečilo približne 300 závislých od produktov kanabisu - marihuany a hašiša. Slabý aj v tejto súvislosti za problém označil dostupný predaj asi 30 potravinových produktov s obsahom a značkou kanabisu, ako kanabisové pivo, ľadový čaj či žuvačky. Napriek tomu, že podľa zákona nesmú obsahovať účinnú látku THC, podľa Slabého ide o propagáciu kanabisu a marihuany a vytváranie určitých návykov, ktoré môžu viesť k užívaniu drog. "Ministerstvo pôdohospodárstva pripravilo materiál o obmedzení predaja kanabisu na našom trhu, Legislatívna rada vlády však v zmysle prístupovej zmluvy k Európskej únii tento návrh zamietla a momentálne hľadáme nejaké riešenie," uviedol Slabý.
Zhoršovanie situácie ovplyvňuje silná nadprodukcia drog vo svete, čo tlačí ich ceny dole, zjednodušovanie výroby syntetických drog a rastúce zneužívanie liekov.
Výbor ministrov pre drogové závislosti a kontrolu drog prerokoval viacero materiálov, vrátane správy o realizácii protidrogovej politiky vlády za minulý rok a informáciu o realizácii twinningového projektu na podporu národného programu boja proti drogám na roky 2005-08. Súčasťou tohto projektu medzi Slovenskom, ČR a Nemeckom je grantová schéma, cez ktorú bude v tomto roku prerozdelených na programy v oblasti boja proti drogám dodatočných jeden milión eur. "Tie granty budú v hodnote od 25 do 50 tisíc eur," povedal Slabý.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 17:12