StoryEditor

Lipšic: Ak poslanec odmietne dychovú skúšku, spácha trestný čin

23.04.2007, 12:31
Autor:
TASRTASR
Ak sa poslanec NR SR odmietne podrobiť dychovej skúške počas cestnej kontroly, mal by sa dopustiť trestného činu a hrozí mu hlasovanie o odobratí poslaneckej imunity. Vyplýva to z návrhu novely trestného zákona z dielne poslanca Lipšica.

Novela deklaruje, že každý vodič, ktorý nafúka aspoň jedno promile alkoholu v krvi, alebo sa odmietne podrobiť dychovej skúške či lekárskym testom, sa dopustí trestného činu bez ohľadu na to, či spôsobil dopravnú nehodu. Hrozí mu pritom trest odňatia slobody až na jeden rok. Delikty, pri ktorých bola zistená hodnota nižšia ako jedno promile, by sa naďalej posudzovali ako priestupok.
Jedno promile alkoholu v krvi zodpovedá dvom pollitrovým pivám alebo dvom poldecovým pohárikom 40-percentného destilátu.
"Ten, kto si sadne za volant potom, čo sa opil, ohrozuje zdravie a životy ľudí," povedal na dnešnej tlačovej besede Lipšic. Na Slovensku je podľa neho vysoká tolerancia alkoholu, pričom apeloval zvyšujúcim sa počtom nehôd spôsobených vodičmi pod jeho vplyvom. Ten za posledný rok stúpol o 255 oproti roku 2005.
Podľa Lipšica by schválenie novely prinieslo sprísnenie platného právneho stavu, pretože trestným činom bude takéto správanie už pri prvom prekročení zákona.
Podobné následky môžu podľa predkladateľa nastať aj pri ďalších zamestnaniach alebo činnostiach, ako sú posunovač, signalista či obsluhovač veľkých a zložitých strojov.
Lipšic predpokladá, že návrh novely v parlamente prejde, keďže "ide o problém, ktorý sa dotýka nás všetkých". Navrhovaná účinnosť novely je od 1. septembra 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:59