StoryEditor

Zaplavilo desiatky domov

12.03.2006, 23:00

Voda z topiaceho sa snehu komplikovala cez víkend život viacerým regiónom Slovenska. Tri pätiny obce, 250 domov a 200 pivníc zaplavila v Cíferi pri Trnave. "Ani najstarší obyvatelia Cífera nepamätajú takú vodu," povedal starosta Tibor Čepec. V pivniciach mali od pol metra do metra vody. Vodu odčerpávali hasiči, spolu s dobrovoľníkmi vykonávali výkopové práce a vytápané miesta prekrývali vrecami s pieskom. Počas noci zo soboty na nedeľu sa prílev vody z okolitých polí spomalil vplyvom zníženia teploty. "Snehu bolo veľa, ale podložie je zamrznuté a voda nemá kam vsiaknuť. Preto tečie po ulici a do pivníc," vysvetlil Čepec. Škody si zatiaľ odhadnúť netrúfol. Pre budúcnosť však už nič nechce nechať na náhodu. "Musíme urobiť zásadné opatrenia, vybudovať fungujúci odvodňovací systém."
Sneh, dážď a sobotňajšie oteplenie spôsobili lokálne povodne na mnohých miestach Bratislavského kraja. Voda sa liala potokom priamo cez hlavnú cestu vo Viničnom. V Budmericiach prúdila rigolmi, tryskala zo svahov a na kraji obce medzi budovami vytvorila menšie jazero. Hasiči z Pezinka museli vyraziť aj do Jablonca a Senca. Voda ohrozovala tiež pezinské Tesco.
Problémy mali aj v obci Družstevná pri Hornáde. Miestny potok, na ktorom sú pod tromi mostmi pozachytávané ľadové bariéry, sa v sobotu vylial zo svojho koryta. V popoludňajších hodinách sa voda z potoka dostala do záhrad a ohrozovala tamojšiu materskú školu a ďalšie objekty v obci. Voda, ktorá zaliala cestu, asi desať pivníc rodinných domov, dvory a viacero záhrad a pozemkov, opadla už v sobotňajších večerných hodinách. "Situáciu spôsobilo rýchle oteplenie a hlavne nový mokrý sneh a dážď v závere uplynulého týždňa. Zamrznutá zem nestíhala prijať veľké množstvo vody, ktoré napokon stieklo z okolitých kopcov do obce," opísal starosta Družstevnej Ján Sučko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 19:41