StoryEditor

Fico: Pozval predsedu vlády Porýnia - Falcka na Slovensko

26.04.2007, 17:51
Autor:
SITASITA

Predseda vlády nemeckej spolkovej krajiny Porýnie - Falcko Kurt Beck príde čoskoro na Slovensko. Beck prijal pozvanie, ktoré mu počas dnešného stretnutia v metropole Porýnia - Falcka v Mainzi tlmočil slovenský premiér Robert Fico. Spolu s Beckom by mali prísť aj podnikatelia. Slovenský premiér na stretnutí s Beckom pripomenul, že na Slovenku dnes dávame prednosť spoločným podnikom pred privatizáciou. Budúcej spolupráci medzi Slovenskom a Porýním - Falckom by mala pomôcť podobná štruktúra priemyslu a veľkosť tejto spolkovej krajiny, v ktorej žije 4,1 mil. obyvateľov. Fico po stretnutí s Beckom pripomenul, že v rámci Nemeckej spolkovej republiky má pre Slovensko najväčšiu perspektívu spolupráca s jeho spolkovými krajinami.
Kurt Beck si želá, aby pozitívny trend v hospodárskej spolupráci so Slovenskom pokračoval. Perspektívy vidí aj v spolupráci univerzít a vo výmene mladých ľudí. Aj on pre médiá potvrdil, že podnikatelia jeho spolkovej krajiny prídu na Slovensko. Pripomenul, že vývoz zo Slovenska do Porýnia - Falcka stúpol za posledné roky o 33 percent a z Porýnia - Falcka na Slovensko o 18 percent. Za prvých deväť mesiacov v roku 2006 presiahol vývoz Slovenska do Porýnia - Falcka hodnotu celého predchádzajúceho roka. Tento nárast spôsobil predovšetkým veľmi dynamický rast vývozu minerálnych olejov - približne o 15 mil. eur, výrobkov zo skla o 2,7 mil. eur, plastov o 2,1 mil eur, stavebných strojov o 1,7 mil. eur a elektrotechnických výrobkov o 1,5 mil. eur.
Robert Fico a Kurt Beck, ktorý je predsedom Sociálnodemokratickej strany Nemecka, hovorili aj o problémoch svojich sociálnodemokratických strán a o budúcej spolupráci medzi nimi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:22