StoryEditor

Štát nebude platiť zdravotné poistenie za osoby dobrovoľne nezamestnané

30.06.2005, 15:54
Autor:
TASRTASR

tát už nebude platiť zdravotné poistenie za osoby "dobrovoľne nezamestnané". Vyplýva to z novely zákona o zdravotnom poistení, ktorú dnes poslanci schválili v parlamente. Štát tak ušetrí na poistnom okolo 1,3 miliardy korún ročne, lebo podľa informácií MZ SR na Slovensku je približne 180 000 dobrovoľne nezamestnaných osôb.
Pod dobrovoľne nezamestnanou osobou sa rozumie človek, ktorý nie je zamestnancom, ani samostatne zárobkovo činnou osobou (SZČO), ale pritom nie je odkázaný na pomoc sociálneho systému štátu. Pokiaľ si osoby, ktoré sú poistencami verejného zdravotného poistenia, dokážu zabezpečiť prostriedky na obživu aj bez prihlásených zdaniteľných príjmov a nepoberajú dávky zo sociálneho zabezpečenia, zákon im ukladá povinnosť prispievať do systému úhradou poistného vo výške 575 korún mesačne.
Za základe uvedenej novely SZČO už nebudú mať povinnosť platiť preddavky v prípade práceneschopnosti, ošetrovania člena rodiny, v čase poberania materského.
Zdravotné poistenie živnostníka a SZČO bude tvoriť 14 percent z jeho ročného príjmu, od ktorého si odráta odpočítateľné položky a sociálne poistenie. Zvyšný príjem potom živnostník vydelí koeficientom 2,14.
Štát bude platiť poistné za osoby, ktoré si ho nedokážu platiť, napríklad dôchodcovia alebo deti, ktoré nie sú ekonomicky aktívne. Novela "preradila" konateľov z okruhu SZČO medzi zamestnancov. Konateľ, ktorý za výkon funkcie dostáva odmenu, sa bude považovať za zamestnanca a vtedy bude musieť platiť poistné. V prípade, že tento konateľ nedostáva žiadnu odmenu, poistné platiť nebude. Zákon nadobudne účinnosť 1. septembra 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:01