StoryEditor

Práce na rekonštrukcii hraničného priechodu Vo Vyšnom Nemeckom pokračujú

03.03.2007, 17:55
Autor:
TASRTASR

Práce na prestavbe slovensko-ukrajinského hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom v súvislosti so vstupom Slovenska do Schengenského priestoru a požiadavkami Európskej únie pokračujú podľa plánovaného harmonogramu. Skonštatovali to minister vnútra Robert Kaliňák a prezident Policajného zboru Ján Packa.

Na tomto priechode došlo v druhej polovici februára k obmedzeniu dopravy pre osobnú dopravu a peších turistov. Tá bola pre menovanú skupinu presmerovaná na hraničný priechod v Ubli v Sninskom okrese. Začiatok prestavby komplikovalo nezakreslenie objektu hraničného priechodu v katastrálnej mape. V súčasnosti je situácia vyriešená, všetky náležitosti vrátane stavebného povolenia sú k dispozícii, na objekte pokračujú búracie práce.

"Následne by mala začať výstavba, čiže v júni by sme mali hodnotiacej komisii ukázať prvú časť prestavby priechodu, ktorý bol najviac kritizovaný," uviedol pre TASR v závere týždňa v Humennom minister vnútra Róbert Kaliňák. Dodal, že práce, ktoré sú naplánované v rámci prestavby, stihnú do konca mája. Po ukončení rekonštrukcie vo Vyšnom Nemeckom sa začnú menšie úpravy na hraničnom priechode v Ubli.

Cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom naďalej premáva bez obmedzenia nákladná doprava, linkové autobusy, autobusy s počtom cestujúcich nad 16 a automobily označené ako diplomatické. V Ubli sú posilnené policajné hliadky aj služby colníkov. Na uvedenom priechode vďaka presmerovaniu osobnej dopravy a peších nezaznamenávajú colníci a policajti väčšie problémy. "Ja pokiaľ viem, tak jediný problém je, že zmenšili možnosť pašovania," doplnil prezident Policajného zboru Ján Packa.
Rekonštrukcia spomínaného priechodu súvisí s podmienkami vstupu Slovenska do Schengenského priestoru. Financovaná je z prostriedkov Schengenského prechodného fondu v objeme viac ako 803 378 eur. Ďalšími vyše 152 tisícmi eur prispeje v rámci národného spolufinancovania Colné riaditeľstvo SR. Vo Vyšnom Nemeckom sa počíta s rozšírením jazdných pruhov a pribudne aj vybavovacia hala na takzvanú podrobnú kontrolu áut.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:12