StoryEditor

Matúška sa na zasadnutí petržalského zastupiteľstva pokúsil zložiť sľub starostu

12.06.2006, 17:59
Autor:
TASRTASR

O rozruch na dnešnom zasadnutí petržalského miestneho zastupiteľstva sa svojím pokusom o zloženie sľubu starostu postaral Peter Matúška. Podľa zastupujúcej starostky Viery Kimerlingovej si však iba precvičil text sľubu bez akéhokoľvek právneho podkladu.
Na zastupiteľstve mali poslanci prerokovať správu o priebehu a výsledku volieb, ktorú predniesol predseda miestnej volebnej komisie (MVK) Miroslav Brunovský. Do nasledujúcej diskusie sa ako občan prihlásil víťaz volieb starostu Peter Matúška, ktorému MVK nevydala osvedčenie o zvolení. Za potlesku niekoľkých svojich priaznivcov začal skladať sľub starostu Petržalky. Počas čítania textu opustili viacerí poslanci rokovaciu sálu.
"Precvičil sa ako sa číta text sľubu," uviedla TASR zastupujúca starostka Viera Kimerlingová. "Asi si myslel, že keď ho prečíta na verejnosti, stane sa starostom," povedala. "Sľub však môže zložiť víťaz volieb, ktorý o tom má potvrdenie, teda osvedčenie o zvolení," dodala. Podľa nej sa mal Matúška takýchto slov zdržať, najmä v čase, keď platí predbežné opatrenie Ústavného súdu SR (ÚS). Kimerlingová predpokladá, že nebudú vyhlásené nové voľby na starostu.
"Budem situáciu konzultovať so svojimi právnikmi. Ja sa nesnažím prekrútiť zákony," uviedol dnes pre TASR Peter Matúška.
Na zasadnutí boli prítomní aj Matúškovi protikandidáti Milan Ftáčnik a Ladislav Snopko. Podľa Ftáčnika bolo toto vystúpenie znakom toho, ako Matúška dodržiava zákony. "Pokúša sa preskočiť zákonný postup, podľa ktorého má najprv získať osvedčenie o zvolení a až potom zložiť sľub," uviedol TASR Ftáčnik. "Okrem toho ÚS SR vydal predbežné opatrenie," dodal. Predseda miestnej volebnej komisie Miroslav Brunovský sa k situácii nechcel vyjadriť.
Vo voľbách petržalského starostu zvíťazil Matúška o 128 hlasov pred druhým v poradí Milanom Ftáčnikom. MVK odmietla podpísať zápisnicu volieb, lebo dospela k presvedčeniu, že Matúška počas volebného moratória porušil volebný zákon ovplyvňovaním voličov rozdávaním darčekov. Taktiež mu odmietla vydať osvedčenie o zvolení. Za zneužitie svojho mena v deň volieb podal na Matúšku trestné oznámenie bývalý starosta Petržalky a súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja Vladimír Bajan. Matúškovi protikandidáti, Milan Ftáčnik, Ladislav Snopko a Ján Kotuľa podali sťažnosť na ÚS SR. Počas volieb došlo podľa nich k porušeniu volebného zákona. ÚS SR prijal prvýkrát v konaní o volebných sťažnostiach predbežné opatrenie, ktorým uložil miestnej volebnej komisii zdržať sa vydania osvedčenia o zvolení za starostu Petrovi Matúškovi, a to až do rozhodnutia vo veci samej.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:26