StoryEditor

Pocit hrdosti u nás rastie

29.12.2005, 23:00
Ľudia na Slovensku sú stále viac hrdí na svoju vlasť. Kým v roku 2003 deklarovalo hrdosť na to čo naša krajina dokázala 49 percent obyvateľov, dnes podľa výskumu Inštitútu pre verejné otázky už zdieľa tento pocit o 10 percent Slovákov viac. Sociologička Zora Bútorová to pripisuje najmä rastúcemu pocitu spokojnosti s vývojom spoločnosti a zahraničnopolitickým úspechom Slovenska.
Ľudia na Slovensku sú čoraz viac hrdí na svoju vlasť. Kým v roku 2003 deklarovalo hrdosť na to, čo naša krajina dokázala, 49 percent obyvateľov, dnes podľa výskumu Inštitútu pre verejné otázky už zdieľa tento pocit o 10 percent Slovákov viac. Sociologička Zora Bútorová to pripisuje najmä rastúcemu pocitu spokojnosti s vývojom spoločnosti a zahraničnopolitickým úspechom Slovenska. Svoju úlohu podľa nej zohráva aj pozitívne hodnotenie niektorých reforiem. "Nie je to len o pocite národnej hrdosti, ale aj o väčšom stotožnení sa s tým, akým smerom sa krajina vyvíja." Iný pohľad ponúka historik Branislav Pánis, podľa ktorého môže byť rastúci pocit hrdosti reakciou na postupujúci proces globalizácie. "Ľudia si čoraz viac uvedomujú jedinečnosť svojej kultúry a potrebu jej prežitia."
Najsilnejší pocit hrdosti na svoju vlasť deklarujú prívrženci vládnych strán SDKÚ, KDH, ale aj podporovatelia SF. Paradoxne za nimi výrazne zaostávajú voliči strán so silným národným programom - SNS a ĽS-HZDS. "Operovanie národnými heslami je jedna vec, ale ľudia si pocit hrdosti rozmieňajú na spokojnosť so svojím každodenným životom či osobnými perspektívami," vysvetľuje Bútorová. Považuje tiež za prirodzené, že na Slovensko sú najviac hrdí voliči strán, ktoré momentálne vládnu a určujú smerovanie krajiny. "Keby sme sa túto otázku pýtali pred rokom 1998, k najhrdším by pravdepodobne patrili priaznivci ĽS-HZDS a SNS."

Ako sú hrdí na Slovensko voliči (v %)
  Ánie Nie
SDKÚ 91 9
SF 77 23
KDH 73 25
Smer-SD 63 34
SNS 63 37
ĽS-HZDS 56 36
SMK 51 45
KSS 43 55
Zdroj: IVO, november 2005
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 23:28