StoryEditor

Rodinná politika je pre Slobodné fórum prioritná

11.05.2006, 11:56
Autor:
SITASITA

Zvýšenie rodičovského príspevku počas materskej dovolenky na úroveň minimálnej mzdy bude presadzovať Slobodné fórum (SF), ak sa po parlamentných voľbách dostane do vlády. "Je to aj filozoficky správne, pretože ak hovoríme, že spoločnosť má oceňovať výchovu dieťaťa, že je to práca, tak ak matka alebo otec zostane na rodičovskej dovolenke, sme presvedčení, že príspevok od štátu by mal dosahovať úroveň minimálnej mzdy," vyhlásila na dnešnej tlačovej besede predsedníčka SF Zuzana Martináková. Dodala, že rodinná politika je jednou z hlavných tém volebného programu jej strany a SF ako prvý krok po voľbách bude presadzovať novelu zákona o rodine.
SF podľa Martinákovej chce podporovať všetky typy rodín v každom veku. Ďalším z nástrojov materiálnej podpory rodín by mala byť možnosť odpisovania nákladov na opatrovanie na dieťa, ktoré rodičia nemôžu dať do mimoškolského zariadenia. Podľa SF by mala byť suma odpisov až do 24 000 Sk. SF chce podporovať aj vytvorenie predškolských a mimoškolských zariadení, ktoré by boli pre rodiny cenovo dostupné. Ďalšou z priorít strany je zosúlaďovanie pracovného a rodinného života ženy, aby sa viac nemusela rozhodovať medzi kariérou a dieťaťom.
Slovensko sa v Európskej únii (EÚ) stáva čiernou ovcou v oblasti podpory rodinnej politiky, skonštatovala kandidátka SF a občianska aktivistka Oľga Pietruchová. "Nielenže túto politiku aktívne nepresadzuje, ale akosi ideme opačným smerom, robíme všetky opatrenia proti tomu, čo presadzuje EÚ," dodala. Účinnou pomocou pre rodiny je podľa nej odpisová politika. "Ja si nemyslím, že deti nosí bocian, tak ako možno niektoré strany na Slovensku to ukazujú, ale naopak, všetky čísla zo zahraničia a spoločenský vývoj ukazuje, že práve tam, kde ženy majú dostatok ekonomických možností, kde je najvyššia zamestnanosť žien ....tam sa rodí najviac detí," uviedla Pietruchová. Naopak je to práve v tradičných, silne kresťanských krajinách, kde sú ženy "tlačené do domácnosti".
SF podporuje petičnú akciu iniciatívy Inakosť za registrované partnerstvo homosexuálnych párov, vyhlásila Pietruchová. Ochrana heterosexuálneho manželstva totiž podľa nej nemôže byť založená na tom, že sa homosexuálom odmietajú uznať ich práva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:32