StoryEditor

Ocenili vyriešenie prípadu nelegálneho rakúskeho odpadu

04.06.2007, 11:19
Autor:
SITASITA

Ochranárska organizácia Greenpeace oceňuje prácu orgánov colnej správy, polície i ochrany životného prostredia pri riešení kauzy nelegálneho dovozu rakúskeho odpadu na územie Slovenska. To, že zákrok slovenských úradov viedol k odhaleniu transportov, k ich zastaveniu a následne aj k vráteniu odpadu späť do krajiny pôvodu považujú ochranári za úspech a zároveň za príklad toho, ako by mal systém ochrany pred ilegálnym obchodom s odpadom v rámci Európskej únie (EÚ) fungovať. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Greenpeace Juraj Rizman.
Ochranári sú však presvedčení, že je potrebné personálne posilniť Slovenskú inšpekciu životného prostredia (SIŽP) i špecialistov na environmentálnu kriminalitu v rámci Policajného zboru SR. "Spolupráca Colnej správy SR, špecialistov na environmentálnu kriminalitu Policajného zboru SR a Ministerstva životného prostredia SR zabránila v tomto prípade dovozu obrovského množstva nelegálneho odpadu zo zahraničia. Je to jednoznačne úspech slovenských orgánov. Teraz však zostáva vypátrať, kto sa na rakúskej strane snažil týmto nezákonným spôsobom odpadu zbaviť, a kto sa na slovenskej strane chcel obohatiť tým, že plánoval odpad uložiť na ilegálnej skládke," konštatovala koordinátorka toxickej kampane Greenpeace Kateřina Věntusová.
Ako sa v správe ochranárov ďalej uvádza, dva slovenské kamióny s približne 40 tonami rakúskeho komunálneho odpadu, premiešaného s nebezpečným zdravotníckym materiálom by podľa oficiálnych informácií mali opustiť územie SR v priebehu dnešného dňa alebo utorka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 05:17