StoryEditor

Sloboda na internete je čoraz viac potláčaná

07.06.2007, 08:16
Autor:
SITASITA

Medzinárodná mimovládna organizácia Amnesty International (AI) varovala, že pokiaľ sa nezastaví postupné obmedzovanie internetových slobôd, môže dôjsť k drastickej zmene celého internetu. Podľa organizácie, "vírus internetovej represie" sa rozšíril do viacerých krajín. Amnesty International obviňuje spoločnosti ako Google, Microsoft a Yahoo zo spoluviny na tomto probléme. Spomínané spoločnosti tvrdia, že v krajinách s obmedzenou slobodou iba dodržiavajú miestne zákony. Podľa AI cenzúra internetu začína narastať.
"Čínsky model internetu, ktorý umožňuje ekonomický rozvoj, ale potláča slobodu prejavu či súkromie užívateľa, je čoraz populárnejší. V súčasnosti sa rozšíril vo viacerých krajinách, v ktorých vlády blokujú internetové stránky a zatýkajú bloggerov. Pokiaľ s tým nezačneme niečo robiť, internet, ako ho poznáme, sa môže v nasledujúcich rokoch drasticky zmeniť. Čoraz viac vlád si uvedomuje výhodnosť kontroly toho, čo si ľudia na internete pozerajú a veľké internetové spoločnosti v snahe expandovať na nové trhy sa im v rámci spolupráce prispôsobujú," uviedol Tim Hancock z Amnesty International. Organizácia podrobila ostrej kritike aj obchodnú stratégiu spoločnosti Google v Číne.
Podľa posledného prieskumu Open Net Initiative, filtrovanie internetu a cenzúru používa v súčasnosti najmenej 25 krajín. Medzi nimi figurujú štáty ako Azerbajdžan, Bahrajn, Etiópia, India, Irán, Saudská Arábia či Maroko. Medzi ich represívne praktiky patrí cenzúra, rovnako ako politicky motivované zatváranie a rušenie internetových kaviarní a stránok či vyhrážky a tresty odňatia slobody. Informácie zverejnil internetový portál www.news.bbc.co.uk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:31