StoryEditor

KDH, ĽS-HZDS, SDKÚ a Smer podpísali v Nitre dohodu o spolupráci pred voľbami

10.06.2005, 15:17
Autor:
TASRTASR

Dohodu o spolupráci pred voľbami poslancov do zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja podpísali krajskí lídri KDH, ĽS-HZDS, SDKÚ a Smeru na stretnutí, ktoré sa dnes konalo v Nitre.
"Koalíciu sme uzatvorili s cieľom, aby tieto štyri politické strany, ktoré sú veľmi významné v rámci kraja, dosiahli úspech. Za úspech budeme považovať to, keď budeme mať väčšinu poslancov a budeme môcť presadzovať program, na ktorom sa dohodneme. Neboli by sme radi, keby ešte raz v budúcnosti nastala situácia, že akákoľvek politická strana akéhokoľvek zafarbenia by mala majoritu v kraji," povedal pre TASR predseda Regionálneho zväzu SDKÚ v Nitrianskom kraji Peter Miššík.
Podľa predsedu KP ĽS-HZDS Jána Kovarčíka koaličná dohoda reaguje na aktuálnu situáciu v zastupiteľstve kraja, skutočné potreby ekonomického a sociálneho rozvoja regiónu a oprávnené požiadavky jeho obyvateľov. "Na národnostne zmiešanom území Nitrianskeho kraja žije 70 percent Slovákov a 30 percent Maďarov. V zastupiteľstve je pomer úplne opačný. Je to nenormálny stav, ktorý treba zmeniť," povedal Kovarčík.
Dohoda o spolupráci obsahuje rozdelenie mandátov v jednotlivých okresoch Nitrianskeho kraja. Ich súčet dáva počet poslancov budúcej samosprávy za koaličné strany. Smer by mal mať v samospráve 14 poslancov, ĽS-HZDS 13, SDKÚ 11 a KDH 10. To za predpokladu, že koalícia voľby vyhrá. Proti sebe bude mať kandidátku SMK a niekoľko nominantov iných politických strán a nezávislých.
V najbližších dňoch začnú odborné tímy zúčastnených strán pracovať na spoločnom volebnom programe koalície, ktorým oslovia voličov. Za náročnejšie však považujú regionálni politici rokovania o kandidátovi na krajského župana. Každá strana koalície totiž navrhuje toho svojho. KDH štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva SR Mariána Radošovského, ĽS-HZDS terajšieho predsedu samosprávy kraja Milana Belicu a SDKÚ riaditeľa Divadla Andreja Bagara v Nitre Jána Grešša. Smer s najväčšou pravdepodobnosťou navrhne na krajského župana manažéra, bývalého riaditeľa EMO Mochovce Jozefa Valacha.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 10:40